ßßß Cookit - przepis na Kaszanki i zielanki

Kaszanki i zielanki

nazwa

Wykonanie

Czas pomyśleć o dekoracjach na wielkanocny stół - już teraz piekąc ciasto czy robiąc jajecznicę na śniadanie można zachować skorupki do świątecznych ozdób.
Ja nie mam zbyt wiele zdolności manualnych . . . nie mam też małych dzieci, z którymi zwykle ludzie się bawią w robienie takich rzeczy. Czasami jednak nachodzi mnie na podłubanie :) Z różnym skutkiem, ale radochy przy tym mam całkiem sporo - podobno w każdym dorosłym jest coś z dziecka :D
Na takie kaszanki i zielanki naszło mnie w ubiegłym roku. Wykorzystałam zioła, przyprawy, kasze - to co znalazłam w kuchennych szafkach i sami oceńcie - czy brakuje tu kolorów albo ciekawych faktur ? ? ? W tym roku też sobie takie zrobię :)
Potrzebne będą wydmuszki czyli same skorupki od jajek zużytych do pieczenia czy gotowania. Umyte i osuszone jajko nakłuwamy grubą igłą albo czubkiem ostrego, szpiczastego noża, na obu końcach - dziurki trzeba trochę poszerzyć poruszając igłą, ale delikatnie żeby skorupka nie popękała. Potem mocno dmuchamy przez dziurkę z jednego końca i wydmuchujemy zawartość jajka do miseczki. Nie jest to takie łatwe i potrzebne całkiem silne płucka, ale jakoś dacie radę. Białko i żółtko zwykle jest wymieszane, ale nadaje się na jajecznicę albo do innych dań.
Gdy skorupki są puste myjemy je jeszcze raz dokładnie płucząc środek - wodę wydmuchujemy tak jak wcześniej środek jajka. Można pomóc sobie dużą strzykawką. Osuszamy dokładnie zostawiając skorupki, najlepiej pionowo, na ręczniku na całą noc.
Z kilku łyżeczek zwykłej pszennej mąki i bardzo ciepłej wody robimy klej - wystarczy po prostu wymieszać mąkę z wodą żeby masa była kleista, ale dała się rozsmarowywać pędzelkiem.
Potrzebna będzie jeszcze tekturowa albo plastikowa wytłoczka do jajek i kilka talerzy, na które wysypujemy to w czym chcemy obtoczyć skorupki czyli mieszanki przypraw, kolorowe zioła, drobne kasze czy ziarenka - różne takie paproszki :)
Skorupkę smarujemy najpierw grubo klejem do połowy wysokości i obtaczamy - odkładamy do wysuszenia, na wytłoczkę, suchą połową do dołu żeby nam się jajo nie przykleiło. Gdy góra wyschnie tak samo smarujemy dolną część i obtaczamy dowolnie, znów odkładamy do wysuszenia.
Pisanki najlepiej ułożyć w koszyczku czy na talerzu wyłożonym czymś miękkim i nie przekładać ich za często bo z czasem otoczka może się wykruszać. Można je dodatkowo obwiązać kolorowymi wstążkami czy sznureczkami. Można też przykleić na wierzch większe kawałki przypraw czy ziarenek - wszystko zależy od Waszej inwencji. Bawcie się dobrze :)
Pomysł zaczerpnęłam wczesną wiosną ubiegłego roku 2011 ze zdjęcia-reklamy przypraw Kamis
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2012/03/kaszanki-i-zielanki.html