Wykonanie
Kolorowe
bezy wyglądają ciekawie w deserach, w pucharkach pokruszone, czy na ciastach, jako ozdoby. My lubimy wcinać same, taka mała słodka chwila na raz. Czerwone
bezy można przygotować na Walentynki albo na nadchodzący Dzień Babci czy Dziadka, jako słodki upominek. Na prezent nadadzą się też:
ciasteczka herbatkikruche
ciasteczka motylki
ciasteczka różane przekładane
konfiturą .

2
białka100 g
cukru pudrułyżeczka
soku z cytrynyłyżeczka
mąki ziemniaczanejpłaska łyżeczka barwnika czerwonego albo fioletowego
Białka ubić na sztywną pianą.Stopniowo po łyżeczce dodawać
cukier puder, cały czas miksując na wysokich obrotach.
Potem dodać
sok z cytryny i
mąkę ziemniaczaną, zmiksować.Ubijać aż piana będzie lśniąca i sztywna.Dodać barwnik (jeśli dodamy fioletowy
beziki wyjdą ciemno-różowe) i tylko przez chwilę miksować - do niejednolitego wymieszania.Przełożyć masę do worka dekoracyjnego lub szprycy z tylką gwiazdką i wyciskać
bezy na papier do pieczenia, na kształt stożków.Włożyć
bezy do nagrzanego piekarnika do 140 st.C. i piec (suszyć) przy uchylonym piekarniku przez 30 minut.Jeśli
bezy będą lekko brązowieć w trakcie pieczenia to przykryć je od góry np. papierem do pieczenia.Po 30 minutach wyłączyć piekarnik, ale
bezy dalej trzymać w piekarniku jeszcze przez min. 30 minut.