Wykonanie
Zimą potrzebna jest rozgrzewająca
kawa. Warto, więc sięgnąć zamiast
cukru po
miód, pamiętając o jego zdrowotnych właściwościach. Wykorzystałam w przepisie
miód lipowy z pasieki Pucer, o której
pisałam tutaj - klik . Zimowa cafe latte z
miodem smakuje wybornie. Sięgnijcie też po inne zimowe
kawy:
kawa imbirowa
kawa toffikawa z Baileys .
50 ml wrzątkułyżeczka ulubionej
kawyłyżka
miodu200 ml
mlekaNa dno wysokiej szklanki nalać
miód.Podgrzać
mleko np. w mikrofalówce, a następnie ubić np. blenderem (lub przelać do słoika, zakręcić i potrząsać), aby powstała pianka -
mleko musi być trochę zimniejsze niż
kawa.Przelać
mleko z pianką do wysokiej szklanki.Wrzątkiem zalać
kawę, przygotować
espresso.Powoli wlewać
kawę, najlepiej z kubeczka z dzióbkiem, do szklanki (można też nalewać po dużej łyżce opartej na brzegu szklanki).Przed wypiciem wymieszać.