Wykonanie
Walentynkowe
bezowe serduszka w kolorze różu i bardzo słodkie. Zajrzyjcie po inne przepisy na Walentynki np.:babeczki z
sercembabeczki red velvettorcik z
sercempianka truskawkowa .
2
białka100 g
cukru pudrułyżeczka
soku z cytrynyłyżeczka
mąki ziemniaczanejpłaska łyżeczka barwnika czerwonego albo fioletowego
Białka ubić na sztywną pianą.Stopniowo po łyżeczce dodawać
cukier puder, cały czas miksując na wysokich obrotach.
Potem dodać
sok z cytryny i
mąkę ziemniaczaną, zmiksować.Ubijać aż piana będzie lśniąca i sztywna.Dodać barwnik (jeśli dodamy fioletowy
beziki wyjdą ciemno-różowe) i tylko przez chwilę miksować - do niejednolitego wymieszania.Przełożyć masę do worka dekoracyjnego lub szprycy bez końcówki i wyciskać pianę na kształt
serc na papier do pieczenia.Włożyć
bezy do nagrzanego piekarnika do 140 st.C. i piec (suszyć) przy uchylonym piekarniku przez 30 minut.Jeśli
bezy będą lekko brązowieć w trakcie pieczenia to przykryć je od góry np. papierem do pieczenia.Po 30 minutach wyłączyć piekarnik, ale
bezy dalej trzymać w piekarniku jeszcze przez min. 30 minut.