Wykonanie
             Nalewki
Nalewki to właściwie jedna z najprostszych sztuk przygotowywania domowych 
alkoholi.Jednak w moim przypadku, najtrudniejszy jest czas oczekiwania...I to nawet nie na sam gotowy 
napój, a na 
owoce sezonowe.Dlatego jesień, to 
pora jest cudowna. :)500g świeżych 
malinok. 200g 
cukru200ml 
wody0,5l 
wódkiMaliny w słoju zalewamy 
wódką i zgniatamy.Miksturę pozostawiamy w ciemnym i najlepiej ciepłym miejscu na 2 tygodnie (można na dłużej).Po upływie tego czasu przecedzamy zawartość słoika bardzo dokładnie, mocno odciskając 
owoce, by jak najwięcej dobroci pozostało w 
alkoholu, nie śmietniku.Z 
wody i 
cukru robimy 
syrop cukrowy (do zagotowanej 
wody wsypujemy 
cukier i mieszamy, aż się rozpuści).Gdy przestygnie łączymy z 
alkoholem zlanym z 
owoców i przelewamy do butelki/karafki.Po kilku tygodniach można 
alkohol sklarować, jeszcze raz przelewając przez gazę/bibułę filtracyjną.Najlepiej smakuje po kilku miesiącach w ciemnej, chłodnej piwnicy.:)

