Wykonanie
Nalewki to właściwie jedna z najprostszych sztuk przygotowywania domowych
alkoholi.Jednak w moim przypadku, najtrudniejszy jest czas oczekiwania...I to nawet nie na sam gotowy
napój, a na
owoce sezonowe.Dlatego jesień, to
pora jest cudowna. :)500g świeżych
malinok. 200g
cukru200ml
wody0,5l
wódkiMaliny w słoju zalewamy
wódką i zgniatamy.Miksturę pozostawiamy w ciemnym i najlepiej ciepłym miejscu na 2 tygodnie (można na dłużej).Po upływie tego czasu przecedzamy zawartość słoika bardzo dokładnie, mocno odciskając
owoce, by jak najwięcej dobroci pozostało w
alkoholu, nie śmietniku.Z
wody i
cukru robimy
syrop cukrowy (do zagotowanej
wody wsypujemy
cukier i mieszamy, aż się rozpuści).Gdy przestygnie łączymy z
alkoholem zlanym z
owoców i przelewamy do butelki/karafki.Po kilku tygodniach można
alkohol sklarować, jeszcze raz przelewając przez gazę/bibułę filtracyjną.Najlepiej smakuje po kilku miesiącach w ciemnej, chłodnej piwnicy.:)