ßßß Cookit - przepis na Bigos nad bigosami

Bigos nad bigosami

nazwa

Składniki

Wykonanie

Polska kuchnia tradycyjna zawsze była i będzie przeze mnie uwielbiana, stąd też za każdym razem, gdy przygotowuję świąteczny bigos, czy rosół wiem, że nie ma opcji, by gościom nie smakował.
Sprawdzone przepisy podpatrzone u babci i mamy zawsze się sprawdzają..., ale ja również zawsze dodaję coś od siebie, by było jeszcze lepiej.
I za kaĹźdym razem jestem niesamowicie dumna z efektu. <3
Teraz niestety muszę przejść przez traumę "nie ruszaj, to na święta"... i chyba zaopatrzyć się w pancerną zamrażarkę.
1 mała główka białej kapusty
800g kapusty kiszonej
500g szynki wieprzowej
300g łopatki wołowej
200g kiełbasy jałowcowej
100g suszonych śliwek
garść suszonych grzybów
1 spora cebula
3 duże ząbki czosnku
pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
1 łyżka koncentratu pomidorowego
ok. 10 sztuk jagód jałowca
kilka ziaren pieprzu czarnego i ziela angielskiego
3 liście laurowe
masło klarowane do smażenia
sĂłl, pieprz
Białą kapustę szatkujemy dość drobno lub ścieramy na tarce do kapusty.
Kapustę kiszoną przepłukujemy na sicie i kroimy.
Łopatkę wołową oraz szynkę wieprzową umieszczamy w dużym garnku i zalewamy zimną wodą tak, by przykryła mięso z nadwyżką.
Doprowadzamy ją do wrzenia, zbieramy szumowinę, po czym dorzucamy do garnka ziele angielskie, pieprz w ziarnach oraz liście laurowe i półtorej łyżki stołowej soli.
Gotujemy wywar pod przykryciem do momentu, aż mięso będzie miękkie.
Po tym czasie wyławiamy mięso, a łyżką wazową wywaru zalewamy grzyby i gotujemy je w nim kilka minut.
Do reszty płynu wrzucamy poszatkowaną białą kapustę i gotujemy do miękkości.
Gdy grzyby się ugotują, odcedzamy je na sitku i kroimy w grube pasy.
Kapustę kiszoną podsmażamy na maśle, po czym przekładamy do garnka i zalewamy wywarem z grzybów oraz, jeśli zachodzi potrzeba, większą ilością mięsnego wywaru.
Dorzucamy do niej również pokrojone grzyby oraz jagody jałowca, mieszamy i gotujemy do miękkości kiszonej kapusty.
Na patelnię z masłem wrzucamy poszatkowaną drobno cebulę. Gdy się zeszkli dokładamy do niej koncentrat pomidorowy i przesmażamy całość kilka minut.
Zasmażoną cebulę z koncentratem wrzucamy do ugotowanej białej kapusty i dobrze mieszamy.
Łączymy ją również z miękką, odcedzoną kapustą kiszoną z grzybami, śliwkami oraz zmiażdżonym czosnkiem. Kiełbasę kroimy w dość cienkie plastry, po czym każdy kroimy w trójkąciki i również umieszczamy w garnku.
Miękkie mięso z wywaru kroimy niezbyt cienko ( i tak rozpadnie się przy mieszaniu i gotowaniu) i łączymy z resztą.
Wszystko dobrze mieszamy, zalewamy czerwonym winem oraz doprawiamy solą i pieprzem.
Gotujemy jeszcze około godziny, by składniki się połączyły.
Wywar powinien w większości wyparować, nie należy więc przesadzać z ilością soli.
Gotowy bigos powinien "odstać swoje", by nabrać odpowiedniego aromatu.
Odpowiedni czas to około dwóch dni w lodówce.
U mnie stoi tyle na balkonie, po czym mrożę go, by czekał na święta... ciężko wytrzymać, by nie nie zjeść. ;_;
Źródło:http://bialaglowka.blogspot.com/2013/11/swiateczny-bigos-nad-bigosami.html