ßßß Cookit - przepis na Masło orzechowo-słonecznikowe

Masło orzechowo-słonecznikowe

nazwa

Wykonanie

Towarzyszy mi każdego dnia, czasem przychodzi na śniadanie, czasem wpada na kolację lub deser. Przeważnie wpada do koktajlu, choć przeważnie pojawia się samodzielnie. O czym mowa? Oczywiście o maśle orzechowym :) Dla urozmaicenia do tradycyjnego masła orzechowego dodałam ziarna słonecznika. Efekt: niesamowity smak :) Przekonajcie się sami :)
przepis na mały słoiczek masła
300 g orzechów ziemnych, niesolonych
200 g ziaren słonecznika
2 łyżki oleju z orzechów laskowych
Na suchej patelni upraż ziarna słonecznika oraz orzechy ziemne. Następnie przełóż je do misy blendera i miksuj, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. W połowie miksowania dodaj olej z orzechów laskowych. Miksowanie powinno zająć ok. 15. minut. Pamiętaj, aby robić przerwy, aby nie spalić blendera.
Gotowe masło przełóż do słoiczka. Przechowuj do 3 dni w chłodnym miejscu.
Źródło:http://w-zielonej-kuchni.blogspot.com/2015/02/maso-orzechowo-sonecznikowe.html