Wykonanie
Chia, czyli nasiona
szałwii hiszpańskiej. Niezwykle popularne, cenione za swoje właściwości odżywcze.
Szałwia hiszpańska stanowiła podstawę żywności plemion Azteków oraz Majów ze względu na swoje właściwości energetyczne oraz wytrzymałość. Roślina ta była uprawiana przez Azteków jako jeden z pięciu najważniejszych pokarmów. Po przybyciu Hiszpanów do Meksyku,chia prawie wyginęła z przyczyn religijnych oraz kulturowych. Obecnie jest ona znowu uprawiana na szeroką skalę stanowiąc najbogatsze źródło kwasów omega-3. Ponadto, ta bezglutenowa i wolna od składników modyfikowanych genetycznie roślina zawiera również
białko, błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny, antyoksydanty.
Olej z nasion chia zawiera 30% kwasów omega-3 oraz 40% kwasów omega-6. Zakłada się, że jest to optymalna równowaga egzogennych kwasów tłuszczowych, które są uznawane za konieczne dla zdrowego ciała i umysłu. Nasiona chia świetnie nadają się dla sportowców ze względu na swoje właściwości hydrofilowe tzn. mogą one wchłaniać i zatrzymywać
wodę.Nasiona chia w połączeniu z
woda tworzą żel (podobnie jak
siemię lniane). Żel ten w układzie pokarmowym pomaga zapobiegać zbyt szybkiemu wchłanianiu niektórych węglowodanów. Nasiona te mogą również pomóc tym, którzy chcą schudnąć poprzez powodowanie uczucia sytości oraz zmniejszenie uczucia głodu
między posiłkami.ŹródłoChia dziś gości w mojej kuchni po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni. Bardzo mi posmakowała i na pewno
będę z nią częściej eksperymentować.przepis na jedną porcję

2 łyżki nasion chia150 ml
mleka kokosowego40 g
awokadopół
kiwi2 łyżki
jogurtu greckiegomrożone
jagody do dekoracjiDo kubka wsyp nasiona chia, zalej je
mlekiem kokosowym, wymieszaj trzepaczką do ciasta i odstaw na kilka godzin ( najlepiej na całą noc).
Awokado,
kiwi i
jogurt grecki zmiksuj, aż do uzyskania gładkiego musu.Rano wymieszaj ponownie nasiona chia, przełóż je do wysokiego naczynia ( u mnie słoiczek), następnie wyłóż na nie zielony mus, udekoruj
jagodami.Gotowe :)

