Wykonanie
Dzisiaj krótko, zwięźle i na temat o moich ulubionych nasionkach. Przyznaje się bez bicia że dodaje je do wszystkie (nawet deserów) bo są pyszne i baaardzo zdrowe. Przeczytajcie sami
Siemię lniane to nic innego jak nasiona lnu. Po zalaniu ciepłą
wodą powiększają swoją objętość, otaczając się dużą ilością śluzu.Można kupić siemię w postaci niełuskanych ziarenek, mielone i w tabletkach. W tych dwóch ostatnich formach jest zwykle pozbawione kwasów tłuszczowych (czyli odolejone), a mielenie powoduje utlenienie związków zawartych w nasionach. Dlatego tez polecam siemię w formie niełuskanej.Siemię pełne jest dobroczynnych kwasów tłuszczowych, błonnika, witaminy E oraz pomaga w dolegliwościach pokarmowych do tego kosztuje ledwie kilka złotych.Wartości odżywcze
Siemię lniane zawiera mnóstwo kwasów tłuszczowych omega-3. (podobna do zawartości tych kwasów w rybach). W składnie nasion lnu można wchodzi
tłuszcz roślinny w ilości 38-44%, z czego około 60% stanowią wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, a około 15% kwasy tłuszczowe omega-6.Poza dobroczynnymi kwasami tłuszczowymi w nasionach lnu odnajdziemy również: witaminę E, błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny, substancje balastowe i śluzowe,
białko, potas, cynk oraz lignany, czyli fitoestrogeny.Właściwości zdrowotneWymienione składniki powodują, że
siemię lniane obniża poziom cholesterolu we
krwi, zmniejsza wchłanianie glukozy w przewodzie pokarmowym. Ponadto wykazuje właściwości przeciwmiażdżycowe, przeciwnowotworowe i przeciwzapalne. Ze względu na znaczna zawartość kwasów omega-3 i -6 polecany osobom, które wykluczyły ze swojej diety
ryby.Nasiona lnu świetnie osłaniają przewód pokarmowy. Po zalaniu ciepłą
wodą powiększają swoją objętość, otaczając się dużą ilością śluzu, który powleka błony śluzowe żołądka i przełyku, działając osłaniająco i regenerująco na błonę przewodu pokarmowego. Od lat siemię jest stosowane w stanach zapalnych przewodu pokarmowego jak również w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Mimo, iż istnieje szereg dobrych
leków, które likwidują wspomniane choroby
siemię lniane jest cały czas stosowane jako czynnik wspomagający leczenie. Śluz z nasion lnu długo nie
traci lepkości dlatego też przemieszcza się aż do jelita grubego, zatrzymując szkodliwe związki i utrudniając ich wchłanianie. Nasiona mają także właściwości lekko przeczyszczające, gdyż pęczniejąc w jelicie grubym, przyśpieszają ruchy robaczkowe, ułatwiając wypróżnianie.
Siemię lniane świetnie wspomaga odchudzanie, gdyż p o pierwsze reguluje poziom cholesterolu w organizmie, a z tym osoby z nadwagą mają często duży problem. Po drugie zaś, wywołuje wrażenie sytości, dzięki
czemu ograniczają apetyt. W rezultacie udaje się uniknąć nadprogramowych kalorii. Oczywiście, nie należy się spodziewać, że zrzuci się zbędne kilogramy wyłącznie z pomocą
siemienia lnianego, gdyż ono jedynie wspomaga odchudzania a kluczem do sukcesu jest zbilansowana dietą i aktywność fizyczna.Z czym to jeść?
Siemię lniane możemy spożywać w formie nasionek lub mielonej. Jeśli mielonej to polecam kupować całe ziarenka i mielić je w domu w blenderze lub młynku do
kawy i zużywać na bieżąco. Kupione w sklepie mielone siemię jest odolejone czyli pozbawione dobroczynnych kwasów omega-3 i -6 a także utlenione.Mielone siemię możemy dodawać łatwo przemycić rodzinie dodając je właściwie do wszystkiego: wypieków ciast,
ciasteczek, domowego
pieczywa, pulpetów, pieczeni rzymskiej, gulaszy,
sosów, zup.W formie nasion można je stosować w owsiance,
musli,
jogurcie, ciastkach, wypiekach,
pieczywie czy sałatkach.