Wykonanie
Jest wiele wersji tej kultowej, jesiennej zupy. Najczęstsza na słodko, na ostro... ja proponuje wariant słodko-kwaśny z pikantną nutą, który wymyślił mój mąż, który nie przepada za daniami na słodko. Ta propozycja przypadnie do gustu osobom lubiącym potrawy wyraziste w smaku i o kremowej konsystencji.

Składniki2kg miąższu z dyni2 gałązki
lubczyku2
papryczki chili (w całości)1l
wywaru warzywnego2 łyżeczki
cukrubiały ocet winnysól,
biały pieprzSposób przygotowania
Dynie kroimy, miąższ kroimy w dowolną kostkę, podlewamy
wywarem warzywnym i dodajemy
lubczyk i
chili. Gotujemy na wolnym ogniu do całkowitej miękkości dyni. Zupę miksujemy na gładko blenderem. Doprawiamy do smaku
solą,
białym pieprzem,
cukrem,
maggi oraz
octem.