ßßß Cookit - przepis na Słodko-kwaśny krem dyniowy

Słodko-kwaśny krem dyniowy

nazwa

Wykonanie

Jest wiele wersji tej kultowej, jesiennej zupy. Najczęstsza na słodko, na ostro... ja proponuje wariant słodko-kwaśny z pikantną nutą, który wymyślił mój mąż, który nie przepada za daniami na słodko. Ta propozycja przypadnie do gustu osobom lubiącym potrawy wyraziste w smaku i o kremowej konsystencji.
Składniki
2kg miąższu z dyni
2 gałązki lubczyku
2 papryczki chili (w całości)
1l wywaru warzywnego
2 łyżeczki cukru
biały ocet winny
sól, biały pieprz
Sposób przygotowania
Dynie kroimy, miąższ kroimy w dowolną kostkę, podlewamy wywarem warzywnym i dodajemy lubczyk i chili. Gotujemy na wolnym ogniu do całkowitej miękkości dyni. Zupę miksujemy na gładko blenderem. Doprawiamy do smaku solą, białym pieprzem, cukrem, maggi oraz octem.
Źródło:http://pyrynagaz.blogspot.com/2014/10/sodko-kwasny-krem-dyniowy.html