Wykonanie
Przepyszna
sałatka z karmelizowanych
buraków w towarzystwie
sera feta bedzie doskanałą przystawką lub lekkim daniem dla osób dbających o dietę. Doskonale smakuje, wygląda wykwitnie a nie kosztuje dużo ani pracy ani pieniędzy.

Składniki:(na 2 porcje4
burakiSólCzarny pieprzŁyża
masła klarowanegoŁyżka
miodu wielokwiatowegoŁyżka kremu balsamicznego2 duże plastry
sera fetaGłowka
sałaty masłowejRzodkiewkiPestki dyni lub
orzechy włoskie do posypaniaSposób przygotowania:
Buraki gotujemy w łupinkach w osolonej wodzie. Obieramy i kroimy na plastry o grubości 1 cm. Na patelni rozgrzewamy
masło klarowane, dodajmy
miód i krem balsamiczny. Gdy składniki się połączą układamy plastry
buraków i doprawiamy
solą i
czarnym pieprzem. Przesmażamy z obu stron aż
buraki pokryją się glazurą.
Sałatę myjemy i rwiemy na mnijesze kawałki. Uk ladamy na telerzach.
Buraki układamy na sałecie w formię okręgu. Posrodku układmy duży kawałek
fety. Całość polewamy
sesem powstałym przy karmelizowaniu
buraków. Posypujemy pestami dyni lub połówkami
orzechów włoskich.