Wykonanie
Ulepszona wersja znanego z dzieciństwa kogla mogla.
Słodycz masy jajecznej przełamana została kwaśnymi
owocami a kawałki
orzechów, są kontrastem dla konsystencji deseru. Na zapieczonym wierzchu tworzy się skorupka a pod nią ukryty jest płynny deser. Pycha!

SKŁADNIKI:(na 2 porcje)2 szklanki wydrylowanych
wiśniokoło 8
orzechów włoskich4
żółtka6 łyżek
cukru2 łyżki
cukru waniliowegolistki melisy/mięty do dekoracjiWYKONANIE:
Wiśnie myjemy i drylujemy. W naczynkach do zapiekania układamy
wiśnie do około ¾ wysokości. Posypujemy rozdrobnionymi
orzechami włoskimi.
Żółtka ubijamy na biała puszystą masę z
cukrem i
cukrem waniliowym. Zalewamy
owoce tak aby kogel
mogel wypełnił przestrzeń
między owocami i utworzył 1cm warstwę nad nimi. Zapiekamy w 180 stopniach C przez 9-10 minut. Dekorujemy listkiem melisy/mięty i wisienką. Zjadamy na ciepło.