ßßß Cookit - przepis na Wiśnie z orzechami pod koglem moglem

Wiśnie z orzechami pod koglem moglem

nazwa

Wykonanie

Ulepszona wersja znanego z dzieciństwa kogla mogla. Słodycz masy jajecznej przełamana została kwaśnymi owocami a kawałki orzechów, są kontrastem dla konsystencji deseru. Na zapieczonym wierzchu tworzy się skorupka a pod nią ukryty jest płynny deser. Pycha!
SKŁADNIKI:
(na 2 porcje)
2 szklanki wydrylowanych wiśni
około 8 orzechów włoskich
4 żółtka
6 łyżek cukru
2 łyżki cukru waniliowego
listki melisy/mięty do dekoracji
WYKONANIE:
Wiśnie myjemy i drylujemy. W naczynkach do zapiekania układamy wiśnie do około ¾ wysokości. Posypujemy rozdrobnionymi orzechami włoskimi. Żółtka ubijamy na biała puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym. Zalewamy owoce tak aby kogel mogel wypełnił przestrzeń między owocami i utworzył 1cm warstwę nad nimi. Zapiekamy w 180 stopniach C przez 9-10 minut. Dekorujemy listkiem melisy/mięty i wisienką. Zjadamy na ciepło.
Źródło:http://pyrynagaz.blogspot.com/2014/08/wisnie-z-orzechami-pod-koglem-moglem.html