ßßß Cookit - przepis na Ciasto ze śliwkami

Ciasto ze śliwkami

nazwa

Wykonanie

Śliwki muszą być ładne - słodkie i mocno dojrzałe. Od kilku dni na nie polowałam i wczoraj właśnie takie kupiłam - piękne, dorodne, z ciemnogranatową sk órk ą, od polskich producent ów .... Za pieczenie wzi ęłam się dopiero p ó źnym wieczorem. Opłukałam śliwki, przekroiłam na p ó ł. I dopiero wtedy spr óbowa łam .... Poczułam cierpko-kwaśny smak niedojrzałych owoc ów. Te śliwki nadają się do marynowania w occie, a nie do ciasta - pomyślałam - ciasto już w blaszce, piec się rozgrzewa .... Co tu zrobić? Masz babo placek! Zachciało ci się ciasta ze śliwkami - byłam zła sama na siebie. Skąd ja ci teraz wezmę inne śliwki? W końcu jakoś opanowałam sytuację w kuchni - dosłodziłam śliwki syropem z cukru trzcinowego, ułożyłam na cieście i ... ciasto udało się wyśmienicie!
Pyszne, soczyste śliwki w syropie, zatopione w puszystym cieście jogurtowym .... Część ciasta podałam do kawy na p ó źne sobotnie śniadanie, resztę zapakowałam do kosza piknikowego, będzie idealne na wycieczkę za miasto ....
Składniki : zgodnie z tym sprawdzonym przepisem na ciasto jogurtowe
1 kg śliwek (najlepiej słodkich)
Składniki na syrop (opcjonalnie w przypadku kwaśnych śliwek):
100g cukru trzcinowego + 1/2 łyżeczki cynamonu + 1-2 łyżki wody
Przygotowanie: ciasto przygotuj zgodnie z moim sprawdzonym przepisem na puszyste ciasto jogurtowe (tutaj przeczytasz dokładny opis wykonania oraz potrzebne składniki). Zmiksuj składniki w mikserze. Ciasto upiecz w okrągłej blaszce 24 cm. Moja rada: spróbuj śliwek, zanim dodasz je do ciasta. Poniżej podaję 2 różne sposoby postępowania, w zależności od tego, czy masz słodkie czy kwaśne śliwki.
Wersja ze słodkimi śliwkami: Śliwki opłucz pod bieżącą wodą, przekr ój na pó ł, wyjmij pestki. Poł ówki owoców po ł ó ż bezpośrednio na ciasto. Przepis na kwaśne śliwki: umyte i wydrylowane owoce przeł ó ż do głębokiego rondla, dodaj 100g cukru trzcinowego, cynamon i odrobinę wody (1-2 łyżki) i pogotuj na wolnym ogniu przez kilka minut, stale mieszając. Śliwki rozł ó ż na podpieczonym cieście, polej resztą syropu i zapiekaj, aż ciasto będzie gotowe.
Źródło:http://amandaricci-butikzprzepisami.blogspot.com/2014/09/ciasto-ze-sliwkami.html