Wykonanie
Śliwki muszą być ładne - słodkie i mocno dojrzałe. Od kilku dni na nie polowałam i wczoraj właśnie takie kupiłam - piękne, dorodne, z ciemnogranatową sk órk ą, od
polskich producent ów .... Za pieczenie wzi ęłam się dopiero p ó źnym wieczorem. Opłukałam
śliwki, przekroiłam na p ó ł. I dopiero wtedy spr óbowa łam .... Poczułam cierpko-kwaśny smak niedojrzałych
owoc ów. Te
śliwki nadają się do marynowania w occie, a nie do ciasta - pomyślałam - ciasto już w blaszce, piec się rozgrzewa .... Co tu zrobić? Masz babo placek! Zachciało ci się ciasta ze
śliwkami - byłam zła sama na siebie. Skąd ja ci teraz wezmę inne śliwki? W końcu jakoś opanowałam sytuację w kuchni - dosłodziłam
śliwki syropem z
cukru trzcinowego, ułożyłam na cieście i ... ciasto udało się wyśmienicie!Pyszne, soczyste
śliwki w
syropie, zatopione w puszystym cieście
jogurtowym .... Część ciasta podałam do
kawy na p ó źne sobotnie śniadanie, resztę zapakowałam do kosza piknikowego, będzie idealne na wycieczkę za miasto ....Składniki : zgodnie z tym sprawdzonym przepisem na ciasto
jogurtowe1 kg
śliwek (najlepiej słodkich)Składniki na
syrop (opcjonalnie w przypadku kwaśnych
śliwek):100g
cukru trzcinowego + 1/2 łyżeczki
cynamonu + 1-2 łyżki
wodyPrzygotowanie: ciasto przygotuj zgodnie z moim sprawdzonym przepisem na puszyste ciasto
jogurtowe (tutaj przeczytasz dokładny opis wykonania oraz potrzebne składniki). Zmiksuj składniki w mikserze. Ciasto upiecz w okrągłej blaszce 24 cm. Moja rada: spróbuj
śliwek, zanim dodasz je do ciasta. Poniżej podaję 2 różne sposoby postępowania, w zależności od tego, czy masz słodkie czy kwaśne
śliwki.Wersja ze słodkimi
śliwkami:
Śliwki opłucz pod bieżącą
wodą, przekr ój na pó ł, wyjmij pestki. Poł ówki
owoców po ł ó ż bezpośrednio na ciasto. Przepis na kwaśne
śliwki: umyte i wydrylowane
owoce przeł ó ż do głębokiego rondla, dodaj 100g
cukru trzcinowego,
cynamon i odrobinę
wody (1-2 łyżki) i pogotuj na wolnym ogniu przez kilka minut, stale mieszając.
Śliwki rozł ó ż na podpieczonym cieście, polej resztą
syropu i zapiekaj, aż ciasto będzie gotowe.