Wykonanie
P o łą czenie jab ł ek z
figami i
cynamonem jest wyj ą tkowo pyszne. Dzi ę ki niemu i jogurtowemu spodowi ciasto
figowo-jab ł kowe jest doskona ł e w smaku .... To smak
owoców prosto z raju .... Zobacz jak ł atwo mo ż na go przygotowa ć ....
Figi nie s ą obowiązkowym dodatkiem, ciasto smakuje r ównie dobrze z samymi jab
łkami. Ale ja postanowiłam, że sobie zaszaleję i zrobię wersję de lux z
figami! :) Uwielbiam
figi, ich pikantno-słodkawy smak, delikatny miąższ i cudownie kuszący aromat prosto z raju!
Figi do ciasta muszą być ładne, dorodne, z ciemno fioletową sk órk ą. Wybierz te niezbyt miękkie, lepsze będą lekko twarde, bo nie rozpadną się podczas pieczenia. Teraz jest właśnie sezon na
figi, nie możesz tego przegapić ....Składniki (na blaszkę o średnicy 24 cm):Ciasto
jogurtowe: zgodnie z moim sprawdzonym przepisemNa nadzienie: 4
świeże figi + 3 średnie
jabłkaNa glazurę: 4 łyżki
konfitury figowej +
cynamon + 2 łyżki
wodyPrzygotowanie: Ciasto
jogurtowe zrób zgodnie z moim sprawdzonym przepisem (tu jest opis wykonania oraz potrzebne składniki).
Jabłka umyj, obierz ze sk
órki, usu ń pestki i ogonki, podziel na ósemki. U ł ó ż dekoracyjnie na cieście. Składniki glazury wymieszaj, podgrzej kr ótko w ma łym garnku, a następnie pędzelkiem posmaruj
jabłka. Umyte
figi przekr ój na pó ł. Na 10-15 minut przed końcem pieczenia poł ówki fig po ł ó ż na podpieczone ciasto.