Wykonanie
Każdy, kto wiem o mnie choć trochę, z całą pewnością wie, że bez
mięty nie istnieję. A od kilku di króluje w moim ogrodzie
młoda, pachnąca, świeża i kusząca
mięta, nic więc
dziwnego, że panowanie objęła również w kuchni. Dziś mint milk shake, czyli wyborne połączenie delikatnych
lodów, aksamitnego
mleka i cudownej
mięty. Nie wymaga wielkiej wprawy, ale przyjemności
daje co nie miara. Gorąco polecam w gorące dni.

100 ml
mleka2 garście świeżej
mięty100 ml
lodów śmietankowych-
Miętę płuczemy i drobno siekamy. Nie musimy oddzielać łodyg, gdyż później będziemy ją przecedzać i nie będzie ich czuć w końcowym produkcie. Wkładamy do moździerza i ucieramy z odrobiną
cukru pudru. Utartą
miętę przekładamy do kubka z
mlekiem, dokładanie mieszamy i odstawiamy na 40 minut. Po 40 minutach odcedzamy
miętę, zachowując
mleko. Do
mleka dodajemy
lody i całość dokładnie blendujemy. Dla uzyskania lepszego efektu wizualnego można dodać odrobinę zielonego barwnika, ale wcale nie uważam, aby było to konieczne.Smacznego:)