Wykonanie
Nietradycyjny
karp w tradycyjnych, świątecznych smakach. Chrupiąca panierka,
orzechowy i
grzybowy aromat, a w środku soczysta i pyszna
ryba. To nie może nie smakować.
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego nie może go zabraknąć przy przygotowywaniu wigilijnych potraw. Święta Bożego Narodzenia to czas spotkań rodzinnych, a kto zadba bardziej o rodzinę jeśli nie Pani domu i królowa kuchni, która wie, co zdrowe i dobre dla jej najbliższych.kilka dzwonków
karpiagarść
orzechów włoskichgarść
suszonych grzybówsólpieprzmajeranekolej rzepakowy-
Karpia dzielimy na porcje, płuczemy, osuszamy i nacieramy
przyprawami. Odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin.- Do blendera wkładamy
orzechy włoskie,
grzyby, solimy doprawiamy
pieprzem. Dolewamy 3-4 łyżki
oleju rzepakowego. Miksujemy do uzyskania konsystencji z małymi grudkami.- Każdy kawałek
karpia dokładnie obkładamy panierką i smażymy na wolnym ogniu do uzyskania chrupiącej skórki.
Karpia można również zapiec w piekarniku w temp 170 C przez około 20 minut.Smacznego:)