Wykonanie
Pyszne, ciepło - zimne, słodkie, korzenne i kwaskowe. Idealne na wieczorny odpoczynek po dniu pełnym słońca.6
nektarynek4 łyżki
brązowego cukru150 ml
wermutu białegolody waniliowepłatki migdałowe-
Nektarynki myjemy, osuszamy, dzielimy na pół i pozbawiamy pestki.- Na patelnię wsypujemy
cukier i rozpuszczamy go powoli. Kiedy
cukier zacznie się topić, układamy w nim
nektarynki - miąższem do dołu. Smażymy kilka minut, a następnie podlewamy
wermutem. Nie zdejmujemy z patelni, tylko zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy około 10 minut. Do momentu, kiedy
cukier połączy się z
winem i zagęści się sos.-
Morele wykładamy na talerz miąższem do góry. Na każdej
moreli układamy kulkę mocno zmrożonych
lodów waniliowych i polewamy sosem z patelni.- Na koniec posypujemy
płatkami migdałowymi.Smacznego:)