Wykonanie
Cukierki robione w domu to esencja
słodyczy. Są delikatne,
mleczno - maślane i na wskroś
waniliowe. Grzechu warte i czasu poświęconego na ich przygotowanie też. Wymagają chwili gotowania i pilnowania, ale efekt wynagrodzi wam te kilkadziesiąt minut spędzone na mieszaniu.300 ml
śmietanki 30 %75 g
masła125 g
cukru1
laska wanilii- do garnka z grubym dnem wlewamy
śmietankę, dosypujemy
cukier i wkładamy pokrojone w kostkę
masło oraz ziarna
wanilii- wszystko gotujemy na średnim ogniu, cały czas musimy mieszać,- trzeba bardzo uważać bo masa może wykipieć lub przypalić się- gotujemy i mieszamy do momentu kiedy masa zacznie odchodzić od garnka- klejącą i gęstą masę przekładamy do foremki i odstawiamy do wystygnięcia- chłodną masę wkładamy na całą noc do lodówki-na drugi dzień kroimy w dowolnej wielkości
cukierkiSmacznego:)