Wykonanie

Zacznę od tego, że zamierzonym efektem końcowym miały być
krówki. A wyszedł krem
krówkowo-
waniliowy. Po prostu w trakcie gotowania koncepcja mi się odwidziała, trochę przekręciłam i oto co wyszło: gęsty i pyszny krem
krówkowy z
wanilią :) Robi się go prawie identyczne jak jego
cukierkową wersję, więc trzeba uważać, żeby w pewnym momencie nie przedobrzyć. Można go wykorzystać jako polewę albo nadzienie do babeczek, chociaż i tak najlepiej smakuje sam, wyjadany łyżeczką, ewentualnie palcami :)

Składniki:300 ml zagęszczonego
niesłodzonego mleka z puszki165 g (ok. 3/4 szklanki)
cukru65 g
masławydłubany środek z jednej
laski waniliiPrzygotowanie:Wszystkie składniki wrzuciłam do garnka ustawionego na małym ogniu. Mieszałam aż do całkowitego rozpuszczenia się
masła i
cukru, następnie zostawiłam bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając drewniana łyżką. Gdy płyn był już lekko
beżowy i zachowywał się, jakby miał wykipieć zdjęłam garnek z ognia. Ucierałam drewnianą łyżką ok. 20 minut. Masa lekko się zagęściła, ale nadal pozostała półpłynna. Później już tylko przełożyłam do naczynia wyłożonego folią spożywczą i schłodziłam. Krem można zostawić w suchym miejscu do ostygnięcia lub schować do lodówki, jeśli chcemy, aby był lekko chłodny (na przykład do
lodów). I to wszystko! :)