ßßß
Jeśli lubicie grzyby, to koniecznie musicie zrobić tę pyszną przyprawę. Pachnie bosko ! Teraz akurat sezon na grzyby mamy w pełni. Wybierzmy się do lasu na spacer, czyli przyjemne z pożytecznym. Jeśli sami nie zbieramy, to możemy kupić grzyby na targu. Do mojej przyprawy wykorzystałam kanie, ale można do niej dodać każdy inny gatunek grzybów. Domowa przyprawa grzybowa pięknie pachnie i oczywiście nie zawiera żadnych sztucznych konserwantów. Będzie idealna do barszczu, do krupniku, do duszonych mięs, wszędzie tam, gdzie się przyda odrobina grzybowego aromatu.Na blogu znajdziecie również inne pyszne domowe przyprawy:Domowa warzywna pasta bulionowaDomowa vegetaPrzyprawa do dań z kapustąZiołowa sólBulionowa pasta mięsna, czyli domowa kostka rosołowaToskańska przyprawa ziołowa
Czas przygotowania: 3 godziny na suszenie grzybów + 10 minutProporcje na ok 1 szklanki przyprawySkładniki:2 kapelusze kani1 łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu3 listki laurowe1/2 ziarenek ziela angielskiego
Wykonanie:Kanie kroimy w paski, układamy na suszarce do warzyw i suszymy przez 3 godziny. Grzyby możemy też wysuszyć w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach. Suche grzyby przekładamy do blendera, dodajemy przyprawy i mielimy bardzo drobno.Przyprawę przesypujemy do czystego suchego słoiczka i dokładnie zakręcamy.