Wykonanie
Pin It
Jeśli lubicie
grzyby, to koniecznie musicie zrobić tę pyszną
przyprawę. Pachnie bosko ! Teraz akurat sezon na
grzyby mamy w pełni. Wybierzmy się do lasu na spacer, czyli przyjemne z pożytecznym. Jeśli sami nie zbieramy, to możemy kupić
grzyby na targu. Do mojej
przyprawy wykorzystałam kanie, ale można do niej dodać każdy inny gatunek
grzybów. Domowa
przyprawa grzybowa pięknie pachnie i oczywiście nie zawiera żadnych sztucznych konserwantów. Będzie idealna do barszczu, do krupniku, do duszonych
mięs, wszędzie tam, gdzie się przyda odrobina
grzybowego aromatu.Na blogu znajdziecie również inne pyszne domowe
przyprawy:Domowa warzywna pasta bulionowaDomowa
vegetaPrzyprawa do dań z
kapustąZiołowa sólBulionowa pasta
mięsna, czyli domowa
kostka rosołowaToskańska
przyprawa ziołowaCzas przygotowania: 3 godziny na suszenie
grzybów + 10 minutProporcje na ok 1 szklanki
przyprawySkładniki:2 kapelusze kani1 łyżeczka ziarenek
czarnego pieprzu3
listki laurowe1/2 ziarenek
ziela angielskiegoWykonanie:Kanie kroimy w paski, układamy na suszarce do warzyw i suszymy przez 3 godziny.
Grzyby możemy też wysuszyć w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach. Suche
grzyby przekładamy do blendera, dodajemy
przyprawy i mielimy bardzo drobno.
Przyprawę przesypujemy do czystego suchego słoiczka i dokładnie zakręcamy.