ßßß
W kioskach pojawiła się właśnie nowa kolekcja wydawnictwa DeAgostini pod tytułem "Domowe słodkości". W pierwszym numerze znajdziecie między innymi przepis na domowe czekoladki wkształcie serduszek. Instrukcja wykonania prowadzi Was krok po kroku, jak je wykonać. Ja troszkę ten przepis zmieniłam i dodałam pikantne chili.Wraz z pierwszym numerem dostaniecie również różową foremkę do formowania czekoladowych serduszek i pudełeczko, w którym można je przechowywać.
Czas przygotowania: 30 minutSkładniki:200 g gorzkiej czekolady1/8 - 1/4 łyżeczki chiliparę kropel esencji waniliowej
Wykonanie:Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i wkładamy do miski. Miskę ustawiamy na garnku z wodą. Ważne jest, aby woda nie dotykała spodu miski. Garnek ustawiamy na kuchence na średnim ogniu i podgrzewamy do momentu, aż czekolada się całkowicie rozpuści. Temperatura nie powinna być zbyt wysoka, maksimum 32 stopnie, a czekolada powinna topić się powoli.Miskę zdejmujemy z garnka i odstawiamy na 10 minut, aby przestygła. Po tym czasie znowu ją powoli podgrzewamy do około 30 stopni, a gdy będzie płynna dodajemy esencję waniliową i chili. Chili najpierw dodajemy w niewielkiej ilości, dosłownie na czubek noża, ponieważ jej ostrość jest bardzo zróżnicowana. Dokładnie mieszamy.Płynną czekoladą napełniamy foremki, delikatnie stukamy nimi o blat, aby pozbyć się powietrza i równomiernie je wypełnić. Wypełnioną foremkę odstawiamy w chłodne miejsce i pozostawiamy do stężenia. Trwa to około 60 minut.Po tym czasie czekoladki wyjmujemy z foremki wyginając ją w obie strony delikatnie.
