Wykonanie
Parę dni temu stałam się posiadaczką
grzybka tybetańskiego. Nie zamierzam jednak robić żadnej kuracji uzdrawiającej, ani nic w tym stylu. Zamierzam natomiast robić swój własny domowy
biały ser, wyprodukowany na bazie
kefiru wyhodowanego przy użyciu
grzybka. Tak więc dziś przepis na domowy
biały ser. Jeśli będziecie chcieli go wykorzystać do zjedzenia na słodko należy dodać do niego tylko szczyptę
soli.Jeśli zrobisz domowy
biały ser, zamieść jego zdjęcie pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie:
Składniki:1 litr
mleka 3,2% pasteryzowanego w butelce lub w folii (nie UHT)250 ml domowego
kefiruokoło 1/2 łyżeczki
soliWykonanie:
Mleko podgrzewamy do 85 stopni Celsjusza, przyda nam się tutaj długi szklany tremometr. Jeśli go nie posiadacie będzie trudno ustalić temperaturę, ważne jest to, aby nie doprowadzić
mleka do wrzenia.Gdy osiągniemy odpowiednią temperaturę
mleka dodajemy do niego
kefir i
sól. Dokładnie mieszamy i czekamy, aż
mleko zacznie się ścinać, a od grudek oddzielili się przeźroczysta
serwatka. Garnek zdejmujemy z kuchenki, przykrywamy i odstawiamy do przestudzenia.Sitko wykładamy gazą i wylewamy na nie ścięte
mleko. Pozostawiamy do odcieknięcia na 12 godzin. Jeśli wolicie, żeby
ser był bardziej suchy trzeba przedłużyć odciekanie.Jeśli robimy
ser z większej ilości
mleka warto zebrać
serwatkę, z której można
potem zrobić
ricottę.