Wykonanie
Przepyszny i bardzo efektownie wyglądający deser. Zadziwiające połączenie
ananasa,
miodu,
rumu i...
oregano. Przepis dostałam kiedyś od znajomej. Polecam. Szybki i wywołujący estetyczne wrażenia.Jak sprawdzić czy
ananas jest dojrzały? Jeśli liść ze środka wychodzi bardzo łatwo - śmiało możecie go kupić!Potrzebujemy ( 4 porcje):- 1 dojrzały
ananas,- 5 - 6 łyżek
miodu,- 6 - 8 łyżek
rumu,- 2 łyżki
oregano,-
bita śmietana.Opłukać liście
ananasa i poprzycinać by zgrabniej wyglądały na talerzu. Przekroić
ananasa razem z liśćmi na pół, a następnie każdą połówkę jeszcze raz na pół - również razem z liśćmi. Wydrążyć miąższ i pokroić go w kostkę. Nie wyrzucać łódeczki ze skórki.
Ananas w środku ma twardy "pień", który nie jest smaczny, usuwamy go i wyrzucamy. Kostki
ananasa wrzucić do miski. Dodać
miód,
rum i
oregano. Wymieszać. Pozostawić przynajmniej na godzinę, by przesiąkło swoimi zapachami i
smakami. Po tym czasie kostki
ananasa wrzucamy na rozgrzaną patelnię i podgrzewamy, aż będą mocno ciepłe. Rozdzielić po równo kostki
ananasa, polać sosem, ozdobić
bitą śmietaną.