Wykonanie
Dynia hokaido, to mój faworyt pośród wszystkich dyniowatych. Robię z nie zupy i różne sałatki. Jesienią zaopatrzyłam się w odpowiednią ich ilość i wciąz
mogę się cieszyć ich smakiem. Dzisiaj zapraszam nz bardzo proste danie, a mianowicie
dynię pieczoną w formie niewielkich łódeczek. Smakuje wybornie jako samodzielne danie lub wkomponowana jako skłądnik sałatki.

Składniki:1
dynia hokaido 1200 g2 łyżeczki suszonego
tymianku2-3 ząbki
czosnkugarść świeżej
bazyli1/2 łyżeczki
currysól morska do smaku2-3 łyżki
oleju sezamowego2 łyżki
octu balsamicznego
Sposób przygotowania:
Dynie przekroić na mniejsze kawałki, usunąć miąsz z pestkami i pokroić w 2 centymetrowe słupki, skropić
olejem sezamowym i
octem balsamicznym.

Posypać
tymiankiem,
solą morską, pokrojonym
czosnkiem i
bazylią. W stawić do piekarnika nagrzanego do 180 st opni C z termoobiegiem na około 20-25 minut.

Tak przygotowaną
dynię można podawać jako samodzielną przekąskę na ciepło i zimno.Lub przeznaczyć ją na zupę albo składnik sałatki z większą ilością składników. Na taką właśnie
sałatkę zaproszę Was już wkrótce.

Pozdrawiam i życzę Smacznego!