ßßß Cookit - przepis na Wątróbka wieprzowa z sokiem pomarańczowym i cebulą

Wątróbka wieprzowa z sokiem pomarańczowym i cebulą

nazwa

Wykonanie

Jeśli lubicie podroby tak jak ja, to zapraszam na proste i pyszne danie w 20, no 25 minut. Wątróbka potrzebuje szybkiej obróbki cieplnej zatem jest idealna dla zapracowanych. Można też ją wcześniej pokroić, rozbić i zamarynować w soku, bardzo zyskuje na smaku. Polecam zwłaszcza osobom lubiącym połączenia mięsa czy podrobów z owocami.
Składniki:
0,7 kg wątróbki wieprzowej
1 szklanka soku z pomarańczy
3 średnie cebule
sól i pieprz do smaku
mąka do panierowania
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Wątróbkę umyć,osuszyć oczyścić ze ścięgien i pokroić pod skosem. Rozbić tłuczkiem, ja dodatkowo przykrywam wątróbkę folią spożywczą. Przełozyć tak przygotowaną do miski zalać sokiem pomarańczowym i zostawić na minimum 1 godzinę.
Na patelni rozgrzać olej ( około 2 łyżki) i wrzucić pokrojoną w piórka cebulę, lekko posolić, popieprzyc i zalać sokiem. Dusić do miekkości. Przełożyć z patelni do miski, a na patelnię ponownie wlać 2 łyżki oleju i wrzucić na już rozgrzany odsączoną z soku i opanierowaną w mące wątróbkę. Dusić do momentu aż wątróbka będzie ciągle krwista, dorzucic na patelnię cebulę i poddusić jeszcze wątróbkę do ulubionego wysmażenia.
Podawać gorącą z ulubionymi dodatkami. Smacznego.
Źródło:http://gosiazwrocka.blogspot.com/2014/06/watrobka-wieprzowa-z-sokiem.html