ßßß
Składniki:0,7 kg wątróbki wieprzowej1 szklanka soku z pomarańczy3 średnie cebulesól i pieprz do smakumąka do panierowaniaolej do smażeniaSposób przygotowania:Wątróbkę umyć,osuszyć oczyścić ze ścięgien i pokroić pod skosem. Rozbić tłuczkiem, ja dodatkowo przykrywam wątróbkę folią spożywczą. Przełozyć tak przygotowaną do miski zalać sokiem pomarańczowym i zostawić na minimum 1 godzinę.
Na patelni rozgrzać olej ( około 2 łyżki) i wrzucić pokrojoną w piórka cebulę, lekko posolić, popieprzyc i zalać sokiem. Dusić do miekkości. Przełożyć z patelni do miski, a na patelnię ponownie wlać 2 łyżki oleju i wrzucić na już rozgrzany odsączoną z soku i opanierowaną w mące wątróbkę. Dusić do momentu aż wątróbka będzie ciągle krwista, dorzucic na patelnię cebulę i poddusić jeszcze wątróbkę do ulubionego wysmażenia.
Podawać gorącą z ulubionymi dodatkami. Smacznego.