Wykonanie
Jeśli lubicie
podroby tak jak ja, to zapraszam na proste i pyszne danie w 20, no 25 minut.
Wątróbka potrzebuje szybkiej obróbki cieplnej zatem jest idealna dla zapracowanych. Można też ją wcześniej pokroić, rozbić i zamarynować w soku, bardzo zyskuje na smaku. Polecam zwłaszcza osobom lubiącym połączenia
mięsa czy
podrobów z
owocami.
Składniki:0,7 kg
wątróbki wieprzowej1 szklanka soku z
pomarańczy3 średnie
cebulesól i
pieprz do smaku
mąka do panierowania
olej do smażeniaSposób przygotowania:
Wątróbkę umyć,osuszyć oczyścić ze ścięgien i pokroić pod skosem. Rozbić tłuczkiem, ja dodatkowo przykrywam
wątróbkę folią spożywczą. Przełozyć tak przygotowaną do miski zalać
sokiem pomarańczowym i zostawić na minimum 1 godzinę.
Na patelni rozgrzać
olej ( około 2 łyżki) i wrzucić pokrojoną w piórka
cebulę, lekko posolić, popieprzyc i zalać
sokiem. Dusić do miekkości. Przełożyć z patelni do miski, a na patelnię ponownie wlać 2 łyżki
oleju i wrzucić na już rozgrzany odsączoną z soku i opanierowaną w
mące wątróbkę. Dusić do momentu aż
wątróbka będzie ciągle krwista, dorzucic na patelnię
cebulę i poddusić jeszcze
wątróbkę do ulubionego wysmażenia.
Podawać gorącą z ulubionymi dodatkami. Smacznego.