ßßß
Składniki:1 duża pomarańcza250 g cukru400 wody500 ml spirytusuigłanitkasłoik(musi być na tyle duży aby nad alkoholem zmieściła się wisząca pomarańcza)Przygotowanie:Do słoika wlewamy spirytus, (pomarańcza nie może dotykać płynu). Przeciągamy nić przez igłę(najlepiej nić naturalna, bez chemicznych dodatków, gdyż mogą się one łatwo przedostać do nalewu). Nić musi być w miarę silna. Przebijamy pomarańczę z dwóch stron a następnie mocujemy nad spirytusem, po czym zamykamy słoik.
Odstawiamy w ciemne miejsce na 8 dni.Po 8 dniach usuwamy pomarańczę. Szykujemy syrop z wody i cukru. Studzimy. Mieszamy ze spirytusem. Odkładamy znowu w ciemne miejsce. Cointreau powinno dojrzewać miesiąc w piwnicy.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)In the English versionHomemade cointreauIngredients:1 large orange250 g sugar400 water500 ml spiritsneedlethreadjarPreparation:Pour the alcohol in the jar, then suspend the fruit above the alcohol - without direct contact - then place in a dark place for 8 day, that's it!After 8 days, remove the orange. Preparing syrup, water and sugar. Mix with alcohol. Then place in a dark place for 1 mont.