Wykonanie
Scroll down for EnglishCointreau to mocny
likier pochodzący z Francji. Bezbarwny trunek o smaku
pomarańczay.W smaku wyraźnie wyczuwa się zarówno naturalną
słodycz, jak i gorycz
owoców pomarańczy.W życiu nie pomyślałabym, że można zrobić samodzielnie w domu cointreau. Myliłam się.Przepis, który Wam podaje mam od właścicielki przepięknego bed&brekfast w Umbrii. To tam po raz pierwszy napiłam się domowego cointreau.Zapraszam ;-)
Składniki:1 duża
pomarańcza250 g
cukru400
wody500 ml
spirytusuigłanitkasłoik(musi być na tyle duży aby nad
alkoholem zmieściła się wisząca
pomarańcza)Przygotowanie:Do słoika wlewamy
spirytus, (
pomarańcza nie może dotykać płynu). Przeciągamy nić przez igłę(najlepiej nić naturalna, bez chemicznych dodatków, gdyż mogą się one łatwo przedostać do nalewu). Nić musi być w miarę silna. Przebijamy
pomarańczę z dwóch stron a następnie mocujemy nad
spirytusem, po czym zamykamy słoik.
Odstawiamy w ciemne miejsce na 8 dni.Po 8 dniach usuwamy
pomarańczę. Szykujemy
syrop z
wody i
cukru. Studzimy. Mieszamy ze
spirytusem. Odkładamy znowu w ciemne miejsce. Cointreau powinno dojrzewać miesiąc w piwnicy.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)In the English versionHomemade cointreauIngredients:1 large orange250 g sugar400 water500 ml spiritsneedlethreadjarPreparation:
Pour the
alcohol in the jar, then suspend the fruit above the
alcohol - without direct contact - then place in a dark place for 8 day, that's it!After 8 days, remove the orange. Preparing
syrup, water and sugar. Mix with
alcohol. Then place in a dark place for 1
mont.