Wykonanie
Scroll down for EnglishDziś chciałabym Wam zaproponować następny przepis na bruschettę, bruschetta z
figami i
ricottą. Nietypowe połączenia smakowe, które wzbudza wiele emocji.Połączenie
owoców z
ricottą to zawsze miłe zaskoczenie, i, bez wątpienia, zwycięska kombinacja.Przystawka idealna dla lubiących połączenia słodkiego ze słonym.Zapraszam ;-)

Składniki dla 2 osób:10 kromek
pieczywa pszennego10 świeżutkich fig250 ml
oliwy1 ząbek
czosnku250 g
sera ricotty3 gałązki świeżego
rozmarynusól i
pieprzPrzygotowanie:
Rozmaryn dodajemy do 150 ml
oliwy i zostawiamy na 2 godziny, żeby smaki się "przegryzły".
Czosnek wyciskamy praską do szklaneczki z
oliwą(100ml). Odstawiamy na trochę.
Pieczywo kroimy na kromki. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Tak żeby się ładnie zrumieniły. Może to też być grill - piekarnik.Jeśli nie posiadacie piekarnika, możecie wlać do patelni kroplę
oliwy i podpiec na patelni, tak jak kiedyś robiło się grzanki, gdy nie było jeszcze wszystkich sprzętów.Następnie smarujemy kromeczki
oliwą czosnkiem z jednej strony, i wkładamy do piekarnika na minutę.
Figi obieramy i kroimy w ćwiarteczki. Przecedzamy
oliwę od
rozmarynu i mieszamy z
ricottą. Doprawiamy
solą i
pieprzem, mieszamy.Kładziemy
ricottę na gorącą bruschettę i układamy
figi. Podajemy na ciepło. Można zjadać rączkami lub też krajać sobie sztućcami (jeśli mamy duże kromki).Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)In the English versionIngredients for 4 people:10 slices of wheat bread10
figs250 ml
olive1 clove of garlic250 g
ricotta cheese3 sprigs of fresh rosemarysalt and pepperPreparation:Rosemary added to 150 ml of
olive oil and leave for 2 hours. In a mixing glass, combine the garlic and
olive oil(100ml). Allow the mixture to sit for 15 minutes.In meantime peel the
figs and cut into quarters. Strain the oil of rosemary and mix with
ricotta. Season with salt and pepper and stir.Preheat the oven to 200 ° C. Bread cut into slices. On a baking sheet, arrange the slices in a single layer. Brown both sides of the bread slightly in the oven. Remove the slices from the oven. Spread the garlic mixture on the slices. Broil 2 to 3 minutes, or until the mixture is hot but not cooked.We put the
ricotta over the bread slices and arrange
figs.
Serve warm.