Wykonanie
Przegrzebek znany również jako
małża św Jakuba, to muszla o szerokości 10-15 cm, mająca kształt małego walca ozdobionego koralowym ogonkiem.W środku znajduje się
małża, która składa się z dwóch części: białego
mięsa i kremowej ikry o koloru
pomarańczy.
Mięso jest zwarte i jednolite. W konsystencji jest jedwabiste i delikatne.
Są to skorupiaki smaczne i bardzo popularne w Europie. Łatwo dostępne we Włoszech.Natomiast w Polsce dostępne są prawie wyłącznie mrożone.Dla wiadomości podaje, jeśli kupicie je zamrożone to najlepiej rozmrażać je powoli w lodówce, a jeśli się spieszycie, to w zimnej wodzie.W momencie zakupu musicie patrzeć na kolor przegrzebków. Kolor powinien być jasny. Biała część powinna być pięknie biała, a
pomarańczowy lśniący.We Włoszech zazwyczaj sprzedawane są już na pół-otwarte i częściowo oczyszczone z piasku.W przypadku gdy zakupimy wciąż zamknięte, należy oczyścić przegrzebki z piasku.Należy otworzyć osłonę, wsuwając nóż pomiędzy dwie połówki muszli i delikatnie przesuwając tak, by oderwać mięsień od muszli, podważając nożem i otwierając w ten sposób muszlę. Łyżką wyjmuje się całą zawartość muszli i płucze się w zimnej wodzie. Ważną rzeczą jest, usunięcie reszty elementów od białej części, czyli trzeba usunąć najciemniejszy mięsień. Zostaje biała część pozbawiona pozostałości, do spożycia nadaje się również pomarańczowa ikra.W kuchni przegrzebki mogą być spożywane zarówno surowe jak i gotowane, mogą być podawane na zimno jak i przystawka, przyprawione tylko z
oliwą z oliwek i
cytryną, lub stosowane jako składnik dania głównego, a nawet do gotowania jako danie główne, wraz z innymi
rybami lub warzywami.
Mięso jest smaczne, zarówno surowe i gotowane, chociaż nie jest zalecane spożycie na surowo jak to ze wszystkimi
małżami, ze względów higienicznych oraz ryzyka kontaktu z chorobami zakaźnymi.Zjadamy tylko
małże w środku, muszla służy tylko do podania. Muszla może też służyć do dekoracji potraw takich jak
ryby lub pojemnik do
sosów i kremów.Przegrzebek należy do najczęściej używanych skorupiaków w kuchniach całego świata, jest trzecim najczęściej spożywanym skorupiakiem na świecie.Łowiony jest głównie w Morzu Śródziemnym. Oprócz tego żyje w Normandii, Bretanii, Szkocji, Irlandii i Anglii.We Włoszech żyją w niemal wszystkich morzach (podstawowym warunkiem jest to, że morze jest piaszczyste lub piaszczyste i pełne gruzu), od 25 do 200 metrów głębokości.ą ilość witaminy A. Zawierają dużą zawartość omega3 i niedużo kalorii.Przegrzebki przechowywujemy w solance lub po prostu je zamrażamy pamiętając, że najlepszy czas, na ich konsumpcje jest od maja do sierpnia, ponieważ ich połów jest głównie w lecie (nie oznacza to, że nie mogą być gotowane w pozostałych porach roku, będą równie dobre i smaczne).Gdy je serwujecie,
pami ę
tajcie o tym by ich nie rozgotować. Inaczej będą zbytnio suche i twarde.We Włoszech przegrzebki przygotowane są tradycyjnie w okresie Bożego Narodzenia.Warto wiedzieć!Muszla św Jakuba wykorzystywna jest często jako symbol,
miedzy innymi znajdziemy j ą :- w herbie papieża Benedykta XVI;- jako symbol pielgrzymki do Santiago de Compostela (na cześć św Jakuba);- w
sieci amerykańskich stacji benzynowych Shell;- słynna Wenus w obrazie Botticellego;- Nobile Contrada del Nicchio, jeden z 17 okręgów, które dzielą miasto
Siena;- Noble Contrada San Bortolo, jeden z dziewięciu okręgów, które dzielą miasto Monselice w Padwie(mieszkam blisko).Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)