Wykonanie
Scroll down for EnglishDziś zrobiłam takie sobie spontaniczne proste danie.
Makaron z
szynką parmeńską z dodatkiem
parmezanu.Na pomysł wpadłam co zrobić na obiad, gdy te składniki znalazłam w lodowce gdyż moja lodówka świeciła pustką.Jest to kolejna pyszna propozycja pasty z sosem na bazie
sera parmigiano. Idealnym
makaronem będzie
makaron penne rigate.Zapraszam ;-)

Składniki dla 2 osób:200 g
makaronu penne100 g
szynki parmeńskiej30 g
parmezanuświeżo starty
pieprzPrzygotowanie:W lekko osolonej wodzie gotujemy
makaron al dente, według przepisu na opakowaniu.
Szynkę parmeńską kroimy w paski. Umieszczamy ja na patelni bez
oliwy i przypiekamy na wysokim płomieniu tak, aby byla chrupiąca.

Trzemy
Parmezan. Umieszczamy
ser w patelni

i dolewamy
wodę z
makaronu. Mieszamy
ser dokładnie trzepaczką do momentu rozpuszczenia.Wrzucamy
makaron do sosu i mieszamy. Dodajemy
szynkę parmeńską. Podajemy natychmiast ze świeżo startym
pieprzem.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)In the English versionPasta with
Parma hamIngredients for 2 persons:200 g penne pasta100 g
Parma ham30 g
parmesan cheesefreshly grated pepperPreparation:Cook the pasta according to the packet instructions in a large pot of salted, boiling water until al dente.
Parma ham cut into strips. We put it in a pan without oil and toasted on a high flame so that it was crispy. Grate
Parmesan. We put cheese in a pan and add the water from the pasta. Mix cheese. Add the
Parma ham.
Serve immediately with freshly grated pepper. Drain pasta and mix with the sauce. Share the plates.