ßßß
Składniki:Na panna cottę:500 ml śmietanki kremówki 30%100 ml mleka kokosowego125 gr cukru pudru4 gr płatków żelatynyDo dekoracji:12 łyżek dżemu z owoców leśnych12 łyżek wodyPrzygotowanie:P ł atki żelatyny moczymy w zimnej wodzie przez 5 minut, następnie odciskamy z wody. Do rondelka wlewamy śmietankę i mleko kokosowe. Dodajemy cukier puder i dokładnie mieszamy. Mieszamy aż do całkowitego roztopienia się wszystkiego. Podgrzewamy do momentu zagotowania. Wyłączamy ogień i trzymamy na ciepłej kuchence, pod przykryciem, aby masa za bardzo nie ostygła. Dodajemy żelatynę i mieszamy energicznie przez około minutę, aż cała żelatyna się rozpuści.Mieszankę wlewamy do 6 szklaneczek. Odstawiamy do wystudzenia (można na dwór, gdy jest chłodno). Na małym ogniu mieszamy w garnku dżem z owoców leśnych z wodą do moment zagotowania. Do szklaneczek z panna cottą wlewamy nasz syrop. Podajemy natychmiast. Myślę że, nie ma nic prostszego i i szybkiego do zrobienia.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)In the English versionIngredients:Panna cotta:500 ml whipping cream 30%100 ml coconut milk125 gr icing sugar4 gr gelatin flakesDecoration:12 tablespoons soft fruit jam12 tablespoons waterPreparation:Soak gelatine in a bowl of cold water for 5 minute or until softened. In a sauce pan, pour in milk and coconut milk. Add the icing sugar. Next, turn on heat to medium and stir. Don’t allow mixture to come to a boil. Remove pan from heat and add the gelatin. Stir mixture until all the gelatin dissolves. Once gelatin is dissolved pour the mix pour into 6 small glasses. Cover with plastic wrap and allow to set in the refrigerator for a minimum of 5 hours or more. In a small sauce pan over low to medium-low heat, combine your soft fruit jam and water. Stir and continue to warm mixture over low to medium-low heat. Remove from heat and allow syrup to cool for 3-5 minutes before spooning over your panna cotta.