Wykonanie
Scroll down for EnglishDziś chciałabym Wam podać przepis na panna cottę mus z musem z
owoców leśnych. W ostatnią sobotę byłam w Padwie i w mojej ulubionej restauracji zjadałam panna cottę, która do końca nie była panna cottą. Dlaczego ? Była bardziej podobna do musu. Delikatny deser taki jak lubię. Cieszy oko i podniebienie.Zapraszam ;-)

Składniki:Na panna cottę:500 ml
śmietanki kremówki 30%100 ml
mleka kokosowego125 gr
cukru pudru4 gr
płatków żelatynyDo dekoracji:12 łyżek
dżemu z
owoców leśnych12 łyżek
wodyPrzygotowanie:P ł
atki żelatyny moczymy w zimnej wodzie przez 5 minut, następnie odciskamy z
wody. Do rondelka wlewamy
śmietankę i
mleko kokosowe. Dodajemy
cukier puder i dokładnie mieszamy. Mieszamy aż do całkowitego roztopienia się wszystkiego. Podgrzewamy do momentu zagotowania. Wyłączamy ogień i trzymamy na ciepłej kuchence, pod przykryciem, aby masa za bardzo nie ostygła. Dodajemy
żelatynę i mieszamy energicznie przez około minutę, aż cała
żelatyna się rozpuści.Mieszankę wlewamy do 6 szklaneczek. Odstawiamy do wystudzenia (można na dwór, gdy jest chłodno). Na małym ogniu mieszamy w garnku
dżem z
owoców leśnych z
wodą do moment zagotowania. Do szklaneczek z panna cottą wlewamy nasz
syrop. Podajemy natychmiast. Myślę że, nie ma nic prostszego i i szybkiego do zrobienia.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)In the English versionIngredients:Panna cotta:500 ml whipping cream 30%100 ml coconut milk125 gr icing sugar4 gr gelatin flakesDecoration:12 tablespoons soft fruit jam12 tablespoons waterPreparation:Soak gelatine in a bowl of cold water for 5 minute or until softened. In a sauce pan,
pour in milk and coconut milk. Add the icing sugar. Next, turn on heat to medium and stir. Don’t allow mixture to come to a boil. Remove pan from heat and add the gelatin. Stir mixture until all the gelatin dissolves. Once gelatin is dissolved
pour the mix
pour into 6 small glasses. Cover with plastic wrap and allow to set in the refrigerator for a minimum of 5 hours or
more. In a small sauce pan over low to medium-low heat, combine your soft fruit jam and water. Stir and continue to warm mixture over low to medium-low heat. Remove from heat and allow
syrup to cool for 3-5 minutes before spooning over your panna cotta.