ßßß Cookit - przepis na Panna cotta która nie jest panna cottą

Panna cotta która nie jest panna cottą

nazwa

Wykonanie

Scroll down for English
Dziś chciałabym Wam podać przepis na panna cottę mus z musem z owoców leśnych. W ostatnią sobotę byłam w Padwie i w mojej ulubionej restauracji zjadałam panna cottę, która do końca nie była panna cottą. Dlaczego ? Była bardziej podobna do musu. Delikatny deser taki jak lubię. Cieszy oko i podniebienie.
Zapraszam ;-)
Składniki:
Na panna cottę:
500 ml śmietanki kremówki 30%
100 ml mleka kokosowego
125 gr cukru pudru
4 gr płatków żelatyny
Do dekoracji:
12 łyżek dżemu z owoców leśnych
12 łyżek wody
Przygotowanie:
P ł atki żelatyny moczymy w zimnej wodzie przez 5 minut, następnie odciskamy z wody. Do rondelka wlewamy śmietankę i mleko kokosowe. Dodajemy cukier puder i dokładnie mieszamy. Mieszamy aż do całkowitego roztopienia się wszystkiego. Podgrzewamy do momentu zagotowania. Wyłączamy ogień i trzymamy na ciepłej kuchence, pod przykryciem, aby masa za bardzo nie ostygła. Dodajemy żelatynę i mieszamy energicznie przez około minutę, aż cała żelatyna się rozpuści.
Mieszankę wlewamy do 6 szklaneczek. Odstawiamy do wystudzenia (można na dwór, gdy jest chłodno). Na małym ogniu mieszamy w garnku dżem z owoców leśnych z wodą do moment zagotowania. Do szklaneczek z panna cottą wlewamy nasz syrop. Podajemy natychmiast. Myślę że, nie ma nic prostszego i i szybkiego do zrobienia.
Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)
In the English version
Ingredients:
Panna cotta:
500 ml whipping cream 30%
100 ml coconut milk
125 gr icing sugar
4 gr gelatin flakes
Decoration:
12 tablespoons soft fruit jam
12 tablespoons water
Preparation:
Soak gelatine in a bowl of cold water for 5 minute or until softened. In a sauce pan, pour in milk and coconut milk. Add the icing sugar. Next, turn on heat to medium and stir. Don’t allow mixture to come to a boil. Remove pan from heat and add the gelatin. Stir mixture until all the gelatin dissolves. Once gelatin is dissolved pour the mix pour into 6 small glasses. Cover with plastic wrap and allow to set in the refrigerator for a minimum of 5 hours or more. In a small sauce pan over low to medium-low heat, combine your soft fruit jam and water. Stir and continue to warm mixture over low to medium-low heat. Remove from heat and allow syrup to cool for 3-5 minutes before spooning over your panna cotta.
Źródło:http://kalejdoskoprenaty.blogspot.com/2014/02/panna-cotta-ktora-nie-jest-panna-cotta.html