ßßß Cookit - przepis na Kiszone cytryny

Kiszone cytryny

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam kuchnię bliskowschodnią. Pojawiają się w niej jednak nieznane nam Polakom produkty, popularne na Bliskim Wschodzie, tak jak kiszone ogórki u nas. Jednym ze składników, niezwykle przydatnym nam, gdy pichcimy w bliskowschodnim stylu są kiszone cytryny. Bardzo łatwo je zrobić w domu, a zapewniam - niezwykle wzbogacają smak dań. Już niedługo na blogu pojawią się potrawy, w których będziemy używać właśnie kiszone cytryny, dlatego Kochani, kupujemy cytryny i kisimy. To prostsze niż Wam się wydaje :)
(12 sztuk)
-12 niewoskowanych cytryn
- 12 łyżek grubej soli morskiej
- 4 gałązki rozmarynu
- 2 wysuszone papryczki pepperoncino lub 1 duża czerwona chili
- sok z 14 cytryn (w przepisie, z którego korzystałam używano soku z 12 , ale zwiększyłam jego ilość, by płyn pokrył całe cytryny)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Wyparzony, bardzo duży słoik* (musi pomieścić 12 cytryn) wyparzam wrzątkiem. Pozostawiam go do wyschnięcia (nie wycieram go).
Bardzo dobrze myję cytryny i za pomocą nożyka w każdej z nich wykonuję głębokie nacięcie - na krzyż od czubka do 2 cm od spodu.
Każdą z cytryn faszeruję łyżką soli i wkładam do słoika. Muszą być bardzo dobrze ściśnięte. Zakręcam słoik i odstawiam na tydzień w ciemne miejsce.
Po tygodniu odkręcam słoik i dociskam mocno cytryny - by wycisnąć z nich jak najwięcej soku. Wrzucam rozmaryn, papryczkę pepproncino (lub chili) i sok z cytryny. Na wierzch wlewam 1 łyżkę oliwy. Cytryny muszą być całe pokryte płynem (jeśli tak nie jest dodaję więcej soku z cytryn lub ostudzoną, przegotowaną wodę). Zakręcam słoik i odstawiam w chłodne miejsce na minimum 4 tygodnie.
*Jeśli nie masz tak dużego słoika, zrób połowę porcji. Ja jednak radzę zrobić całą, gdyż z kiszonych cytryn używamy jedynie skórki (bardzo szybką się kończą). Zrobione raz cytryny mogą leżeć miesiącami - im dłużej kiszone tym lepsze.
Przepis, którym się zainspirowałam pochodzi z książki "Jerozolima" Ottolenghi&Tamimi
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2015/02/kiszone-cytryny.html