Wykonanie
Pin It

Zmajstrowałam sobie taką pyszną i aromatyczną
przyprawę, czyli
sól cytrynową. Zrobiłam ją na bazie grubej
soli morskiej i w takiej postaci używam jej do gotowania potraw. Natomiast, żeby móc ją używać do przyprawiania już gotowych dań,
sól przesypałam do słoiczka z młynkiem i gotowe.


Czas przygotowania: 10 minut + suszenieSkładniki:3/4 szklanki grubej
soli morskiej1
cytryna1 łyżka
rozmarynu
Wykonanie:
Cytrynę najpierw dokładnie myjemy, a
potem parzymy wrzątkiem i wycieramy do sucha. Skórkę ścieramy na drobniutkiej tarce.
Rozmaryn siekamy i wraz ze skórką dodajemy do
soli, mieszamy.
Sól wysypujemy na papier, równomiernie rozkładamy i suszymy na blacie kuchennym przez 36 - 48 godzin,w zależności od tego jaka panuje wokół temperatura.
Sól można też wysuszyć w piekarniku nagrzanym do 100 stopni przez 30 minut, przy uchylonych drzwiczkach.Gotową
przyprawę wsypujemy do suchego i czystego słoiczka.