Wykonanie
Przedostatni etap właśnie przed nami. Najpóźniej do 21 ciasto trzeba przełożyć, aby zmiękło. Do tego potrzebna będzie masa orzechowa i
powidła śliwkowe.Masa:300 g
masła 82% tłuszczu400 g
orzechów zmielonych (mogą być mieszane)350 g
cukru5 łyżek
śmietany 30%2 łyżki
spirytusu1 łyżka
rumu2 słoiki
powideł śliwkowych1. Do rondla dajemy
masło,
śmietankę i
cukier, a następnie dokładnie rozpuszczamy na małym ogniu (musimy pilnować, aby
masło się nie przypaliło). Wrzucamy
orzechy i masę studzimy do momentu, aż będzie zwarta, ale plastyczna. Na końcu dolewamy
alkohol i mieszamy.2. Ja moje piernikowe ciasta przekroiłam jeszcze na pół. W ten sposób po przełożeniu otrzymałam dwa spore placki, które podzielę jeszcze na 2 części tak, aby wyszły piernikowe bloki. Nie jest to konieczne, ale ja zdecydowanie wolę wyrównany smak ciasta i masy, nie przepadam za tzw. suchymi plackami. Wybór przełożenia należy do Was :)3. Na spód wykładamy słoik powideł, przykrywamy
ciastem, wykładamy masę
orzechową i przykrywamy ostatnim plackiem. Wierzch lekko smarujemy powidłami.4. Piernik w takiej postaci wędruje do lodówki dokładnie do 23 grudnia.