ßßß Cookit - przepis na Piernik staropolski dojrzewający - przekładanie

Piernik staropolski dojrzewający - przekładanie

Wykonanie

Przedostatni etap właśnie przed nami. Najpóźniej do 21 ciasto trzeba przełożyć, aby zmiękło. Do tego potrzebna będzie masa orzechowa i powidła śliwkowe.
Masa:
300 g masła 82% tłuszczu
400 g orzechów zmielonych (mogą być mieszane)
350 g cukru
5 łyżek śmietany 30%
2 łyżki spirytusu
1 łyżka rumu
2 słoiki powideł śliwkowych
1. Do rondla dajemy masło, śmietankę i cukier, a następnie dokładnie rozpuszczamy na małym ogniu (musimy pilnować, aby masło się nie przypaliło). Wrzucamy orzechy i masę studzimy do momentu, aż będzie zwarta, ale plastyczna. Na końcu dolewamy alkohol i mieszamy.
2. Ja moje piernikowe ciasta przekroiłam jeszcze na pół. W ten sposób po przełożeniu otrzymałam dwa spore placki, które podzielę jeszcze na 2 części tak, aby wyszły piernikowe bloki. Nie jest to konieczne, ale ja zdecydowanie wolę wyrównany smak ciasta i masy, nie przepadam za tzw. suchymi plackami. Wybór przełożenia należy do Was :)
3. Na spód wykładamy słoik powideł, przykrywamy ciastem, wykładamy masę orzechową i przykrywamy ostatnim plackiem. Wierzch lekko smarujemy powidłami.
4. Piernik w takiej postaci wędruje do lodówki dokładnie do 23 grudnia.
Źródło:http://manciawkuchni.blogspot.com/2014/12/piernik-staropolski-dojrzewajacy_20.html