Wykonanie
Skuszeni dobrymi opiniami o jakości polskiej
wołowiny sprzedawanej w Makro, postanowiliśmy sprawdzić czy
steki ze znaczkiem QMP - Dobra
Wołowina są faktycznie warte swojej ceny. Przygotowałam
stek zgodnie z opisem załączonym na opakowaniu, czyli najprościej jak można. Bez długiego marynowania, trochę
oliwy czosnku i
soku z cytryny.
Stek średnio wysmażony.
Mięso wyszło rewelacyjne. Miękkie, soczyste, pyszne!

składniki
stek z
antrykotu - Rib Eye Steak (ok 300g)
oliwa1 ząbek
czosnkusok z cytryny lub
limonkiprzygotowanie
Stek wyjąć z lodówki na godzinę przed smażeniem, aby ogrzał się do temperatury pokojowej. Umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym.
Oliwę wymieszać z posiekanym
czosnkiem , dodać nieco
soku z limonki.
Stek natrzeć doprawioną
oliwą z oliwek. Przed samym smażeniem posypać
mięso solą i
pieprzemNa mocno rozgrzanej patelni rozgrzać
oliwę. Położyć
mięso, smażyć przesuwając za pomocą szczypiec lub
łopatki, tak aby nie przywierało do powierzchni.
Stek o grubości ok 1,5cm smażyć:półkrwisty - 2 min z każdej stronyśrednio wysmażony - 3 minuty z każdej stronywysmażony - 4 minuty z każdej stronyPo usmażeniu, kiedy
steki są gotowe, należy odstawić je na 2 - 3 minuty przed podaniem, aby odpoczęły. Smacznego!


