ßßß Cookit - przepis na Stek z antrykotu z patelni

Stek z antrykotu z patelni

nazwa

Wykonanie

Skuszeni dobrymi opiniami o jakości polskiej wołowiny sprzedawanej w Makro, postanowiliśmy sprawdzić czy steki ze znaczkiem QMP - Dobra Wołowina są faktycznie warte swojej ceny. Przygotowałam stek zgodnie z opisem załączonym na opakowaniu, czyli najprościej jak można. Bez długiego marynowania, trochę oliwy czosnku i soku z cytryny. Stek średnio wysmażony. Mięso wyszło rewelacyjne. Miękkie, soczyste, pyszne!
składniki
stek z antrykotu - Rib Eye Steak (ok 300g)
oliwa
1 ząbek czosnku
sok z cytryny lub limonki
przygotowanie
Stek wyjąć z lodówki na godzinę przed smażeniem, aby ogrzał się do temperatury pokojowej. Umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Oliwę wymieszać z posiekanym czosnkiem , dodać nieco soku z limonki. Stek natrzeć doprawioną oliwą z oliwek. Przed samym smażeniem posypać mięso solą i pieprzem
Na mocno rozgrzanej patelni rozgrzać oliwę. Położyć mięso, smażyć przesuwając za pomocą szczypiec lub łopatki, tak aby nie przywierało do powierzchni.
Stek o grubości ok 1,5cm smażyć:
półkrwisty - 2 min z każdej strony
średnio wysmażony - 3 minuty z każdej strony
wysmażony - 4 minuty z każdej strony
Po usmażeniu, kiedy steki są gotowe, należy odstawić je na 2 - 3 minuty przed podaniem, aby odpoczęły. Smacznego!
Źródło:http://staregary.blogspot.com/2014/03/stek-z-antrykotu-z-patelni.html