ßßß
Mam już tak wiele wspomnień, a przyszłość dopiero przed nami.Zupełnie niedawno, w drodze, przypomniał historię o "przypalonej" rączce. Byliśmy w Świerkocinie zwiedzając atrakcję regionu, Safari. Jeżdżąc od jednego ogrodzenia do drugiego, podziwiając przepiękne okazy egzotycznych zwierząt, nie zwróciłam uwagi, że bawił się samochodową zapalniczką. Zrobił sobie krzywdę, ale zgrywał twardziela, bo wiedział, że to jedna z tych zakazanych "zabawek" (siedział z przodu, bo łatwiej mógł obserwować). Dopiero po powrocie, kiedy ból był silniejszy i posadził go skulonego i cichego w kącie, zauważyłam ranę. Wtulony we mnie przepraszał, że nie posłuchał. Czy mogłam temu zapobiec? Czy zawsze mogę u chronić dziecko przed tym co za rogiem? Czy może powinnam bardziej zrzędzić i prosić o większą ostrożność?Czy po fakcie mogę nie przytulić? Zawsze! Moją rolą jest zapobiegać, jego poznawać! Później "zlizać" rany, te na duszy też...Pisałam na początku, że przyszłość przed nami. Ile z niej przeżyje bez bólu będzie zależało od niego. I nawet jeśli zaryzykuje, wszystkim czego do tej pory nauczyłam, nie mogę mu zabronić żyć. Nie mogę ograniczać, bo będzie wiódł marny i nudny żywot, a przecież przygoda też czeka tuż za rogiem ;)
Spód*:300 g ciastek z czekoladą (użyłam Grandino z Lidla)50 g gorzkiej czekolady50 g miękkiego masłanaczynie do tarty z wyjmowanym spodemWszystkie składniki zmiksować na mokry piasek. Wysmarować naczynie do tarty masłem i wylepić dno i boki masą ciasteczkową. Schłodzić. W tym czasie przygotować kremy.Krem kajmakowy:400 g kajmaku250 g mascarpone2 snickersy, pokrojone w cieniutkie plasterkiWszystkie składniki wymieszać i przełożyć na schłodzony spód. Dalej chłodzić.Krem czekoladowy:300 g śmietany kremówki3 czubate łyżki musu czekoladowego stąd1 snickersesy floresy z reszty kajmakuŚmietanę ubić na sztywno, połączyć delikatnie z musem. Przełożyć na masę kajmakową, zrobić esy floresy z kajmaku, posypać wiórkami pociętego snickersa i chłodzić, całą noc, w lodówce.
*Inspiracja z książki Moje Wypieki Doroty Świątkowskiej