Wykonanie
Fasolka szparagowa z
pistacjami i
bułką tartą to pomysł, który urodził się w urodzinowy dzień Kacpra. Tyle, że wtedy pistacjowej panierki użyłam do
brokuła. Bardzo ożywione warzywo samodzielnie odegrało ważną rolę na urodzinowym przyjęciu i posłużyło za temat konwersacji, nawet, kilku osobom. Powtórzę za nimi: ale dobra ta "
bułka", co w niej jest takiego chrupiącego? W
fasolce sprawdziła się nie gorzej. Słonawy smak orzeszków zmienił
zwykłą bułkę i znane wszystkim danie w przysmak lata.Składniki dla 3 osób:pół kilo
fasolki, u mnie żółta1 łyżka jasnego panko (u mnie z ciabatty) lub
zwykłej bułki tartej1 łyżka posiekanych
pistacji1 łyżka
masłaFasolkom obciąć końcówki. Opłukać i włożyć do wielkiego garnka, zalać zimną
wodą (posolić tylko dla dorosłych i starszych dzieci). Gotować około 6 minut (powinna być jeszcze chrupiąca). Odcedzić i włożyć do lodowatej
wody na kilka sekund, żeby zatrzymać proces gotowania. Na dużej patelni rozpuścić
masło, dodać
bułkę i
pistacje, lekko podprażyć (powinna
mieć złoty kolor). Przełożyć odsączoną
fasolką i potrząsnąć, kilka
razy, patelnią, żeby wszystko się dokładnie połączyło. Wcinać samą lub na sałacie z grillowanym
dorszem.