Wykonanie
Kremowa zupa z
cukinii z dodatkiem
kurek to obowiązkowy duet w sezonie letnim, łatwość w przygotowaniu zachęca do zrobienia, obiad gotowy w 20 minut!Zupę podałam w bulionówce MIRANDA-PORCELANA BOGUCICE




Składniki:1 duża
cukinia1,5 sztuki
cebuli20 dag świeżych
kurek3 łyżki masła+ 2 łyżki
oleju2 łyżki
masła do
kurek20 dag
serka topionego1 , 5 -2 litry rosołu
sól do smakuziarnisty zielony pierz do smaku
gałka muszkatołowa do smakuSposób przygotowania:
Cukinię umyć, jeśli ma nasiona w środku, wydrążyć łyżeczką, całą pokroić w grubą kostkę,
cebulę obrać posiekać drobno. W garnku rozpuścić
masło z olejem wrzucić
cebulę, przesmażyć chwilę, dodać
cukinię, przykryć i dusić 5 minut,po tym czasie wlać rosół, doprowadzić do wrzenia i gotować 15 minut, na 5 minut przed końcem gotowania, dodać
serek topiony, doprawić do smaku
solą i
gałką muszkatołową, całość zmiksować blenderem.
Kurki dobrze opłukać, większe pokroić na kawałki, małe zostawić w całości, w rondelku rozpuścić
masło dodać
grzyby i dusić 10 minut pod przykryciem, lekko osolić.Przed podaniem zupę rozlać do bulionówek posypać
kurkami oraz utartym w moździerzu
zielonym pieprzem i podawać.Smacznego!http://www.porcelanabogucice.pl/index.php