ßßß Cookit - przepis na Roladki schabowe z morelą i szynką parmeńską

Roladki schabowe z morelą i szynką parmeńską

nazwa

Wykonanie

Lubicie połączenie mięsa z owocami? Ja uwielbiam owocową nutę ....Więc dziś zapraszam Was na mój mały eksperyment:
Roladki schabowe nadziewane serkiem mascarpone i morelą- całość zawinięta w szynkę parmeńską i uduszona w sosie z dodatkiem półwytrawnego białego wina-to niecodzienna propozycja na wykwintny obiad czy uroczystą kolację-wprost rozpływają się w ustach! Trzeba tylko uważać aby nie przesadzić z soleniem, gdyż szynka sama w sobie jest słona a podczas duszenia dodatkowo uwalnia swoje walory.
Skusicie się?
Składniki:
5 plastrów schabu bez kości
150 g serka mascarpone
5 moreli
100 g szynki parmeńskiej
1 cebula
pęczek świeżej melisy cytrynowej
1 szklanka rosołu drobiowego
2 łyżki oleju roślinnego
1 łyżka masła
sól morska do smaku
kolorowy pieprz z młynka do smaku
50 ml białego półwytrawnego wina
Sposób wykonania potrawy:
Schab delikatnie rozbijamy przez woreczek foliowy, delikatnie solimy, smarujemy utartym serkiem mascarpone, morele kroimy na paski wyjmujemy pestki, układamy na mięsie, posypujemy listkami melisy, całość rolujemy w roladki.
Następnie owijamy plasterkami szynki parmeńskiej, spinamy wykałaczkami aby się nie rozpadły podczas duszenia.
W wysokiej patelni rozgrzewamy olej z masłem, obsmażamy roladki z każdej strony, wlewamy rosół oraz wino, dodajemy pokrojoną w plasterki cebulkę , przykrywamy i dusimy aż mięso będzie miękkie i sos się zredukuje do minimum, doprawiamy kolorowym pieprzem.
Serwujemy gorące z lampką schłodzonego półwytrawnego wina.
Życzę smacznego ;-)
Źródło:http://waniliaikardamon.blogspot.com/2015/08/roladki-schabowe-z-morela-i-szynka.html