Wykonanie
Lubicie połączenie
mięsa z owocami? Ja uwielbiam
owocową nutę ....Więc dziś zapraszam Was na mój mały eksperyment:Roladki
schabowe nadziewane
serkiem mascarpone i
morelą- całość zawinięta w
szynkę parmeńską i uduszona w sosie z dodatkiem półwytrawnego
białego wina-to niecodzienna propozycja na wykwintny obiad czy uroczystą kolację-wprost rozpływają się w ustach! Trzeba tylko uważać aby nie przesadzić z soleniem, gdyż
szynka sama w sobie jest słona a podczas duszenia dodatkowo uwalnia swoje walory.Skusicie się?




Składniki:5 plastrów
schabu bez kości150 g
serka mascarpone5
moreli100 g
szynki parmeńskiej1
cebulapęczek świeżej
melisy cytrynowej1 szklanka rosołu drobiowego2 łyżki
oleju roślinnego1 łyżka
masłasól morska do smaku
kolorowy pieprz z młynka do smaku50 ml białego
półwytrawnego winaSposób wykonania potrawy:
Schab delikatnie rozbijamy przez woreczek foliowy, delikatnie solimy, smarujemy
utartym serkiem mascarpone,
morele kroimy na paski wyjmujemy pestki, układamy na
mięsie, posypujemy listkami
melisy, całość rolujemy w roladki.

Następnie owijamy plasterkami
szynki parmeńskiej, spinamy wykałaczkami aby się nie rozpadły podczas duszenia.

W wysokiej patelni rozgrzewamy
olej z
masłem, obsmażamy roladki z każdej strony, wlewamy rosół oraz
wino, dodajemy pokrojoną w plasterki
cebulkę , przykrywamy i dusimy aż
mięso będzie miękkie i sos się zredukuje do minimum, doprawiamy
kolorowym pieprzem.

Serwujemy gorące z lampką schłodzonego
półwytrawnego wina.Życzę smacznego ;-)