ßßß Cookit - przepis na Oszukana Carbonara.

Oszukana Carbonara.

nazwa

Wykonanie

Jeśli macie włoskich znajomych - proszę, nie pokazujcie im tego przepisu. Jeśli sami jesteście obrońcami włoskiego dziedzictwa kulturowego w postaci bogatej historii kulinarnej - przejdźcie obok tego dania obojętnie i udawajmy, że nic się nie stało. Ale jeśli zrzucacie kilogramy lub budujecie masę mięśniową, a przy tym chcecie zjeść przepyszny, bogaty w smaku makaron to mam coś specjalnie dla Was ;).
Choć nie zawiera tłuściutkiej pancetty, żółtek jaj ani dużej ilości sera jest równie kremowa, intensywna w smaku i mogłaby przyprawić o wyrzuty sumienia, gdyby nie to, że ma 10 g tłuszczu mniej i 10 g białka więcej niż oryginał ;)
polędwica łososiowa [100 g]
śmietana 12 % [50 g / 1/4 małego opakowania]
serek kanapkowy [30 g]
makaron spaghetti [75 g]
sól morska [pół łyżeczki]
czosnek granulowany [1/3 łyżeczki]
Plasterki polędwicy łososiowej uprażyć na suchej patelni z obu stron aż do chrupkości, ostudzić i pociąć lub połamać na mniejsze kawałeczki.
Śmietanę wlać na tę samą patelnię, dodać serek i redukować przez 2-3 minuty do uzyskania gęstego sosu.
Doprawić sos (oczywiście wg uznania, ja uwielbiam dodawać czosnek do wszystkiego ;)) i dodać polędwicę.
Ugotować makaron zgodnie z zaleceniami na opakowaniu, ugotowany i gorący przełożyć prosto z garnka na patelnię i wymieszać. Gorący makaron wchłonie sos i odrobinę go rozrzedzi.
Porządnie wymieszać i podawać póki gorące.
Źródło:http://wilksyty.blogspot.com/2015/08/oszukana-carbonara.html