ßßß Cookit - przepis na Kanapka gyros.

Kanapka gyros.

nazwa

Wykonanie

Dobrze doprawiony indyk, delikatna kapusta pekińska w kremowym sosie i świeży, soczysty pomidor. Wiele osób na diecie przeraża samo wspomnienie o sałatce gyros. Ja proponuję wpakować ją w ciepłą bagietkę i zajadać bez wyrzutów sumienia. Fakt, jest w niej odrobina majonezu, ale nie ma co odbierać sobie wszystkich przyjemności, jeśli tylko wszystko jest domowej roboty i mamy porcje pod kontrolą, prawda?
bagietka [100 g / 1/3 bagietki]
► pierś z indyka [100 g]
majonez delikatny (32 % tł.) [30 ml / 2 łyżki]
ketchup [15 ml/ 2 łyżki]
olej rzepakowy [5 g/łyżeczka]
kapusta pekińska [100 g]
pomidor [pół średniego]
►przyprawa gyros [1 łyżeczka]
Umyte i osuszone mięso z indyka natrzeć przyprawą i położyć na grillu elektrycznym posmarowanym małą ilością oleju (albo podsmażyć na patelni na podanej ilości oleju),
Poszatkować kapustę pekińską, wymieszać z majonezem i ketchupem i schłodzić w lodówce przynajmniej 15 min.
Podgrzać bagietkę w piekarniku, napełnić sałatką, położyć na nią plastry pomidora i usmażone mięso. Dobre do jedzenia na gorąco i na zimno.
Źródło:http://wilksyty.blogspot.com/2015/07/kanapka-gyros.html