ßßß Cookit - przepis na Kompot z rabarbaru

Kompot z rabarbaru

nazwa

Składniki

Wykonanie

Nie przepadam za słodkimi napojami ze sklepu, zdecydowanie wolę wypić domowy sok lub kompot. Jako że trwa sezon na rabarbar, proponuję orzeźwiający klasyk w postaci pięknego, bladoróżowego kompotu z rabarbaru. Przygotowanie jest banalnie proste, wystarczy pokroić łodygi, zalać wodą i w przeciągu 20 minut możemy delektować się pysznym, kwaśno-słodkim napojem. Smacznego:)
ok. 8 grubych łodyg rabarbaru,
ok. 7 szklanek wody,
cukier (do smaku)
Rabarbar pokroić na kawałki (ok. 1 cm). Wrzucić do wrzącej wody z cukrem, gotować do miękkości około 20 minut. Gdyby kompot był za kwaśny, dodać cukru lub wody. Gotowy napój można przecedzić przez sitko starannie wyciskając miąższ rabarbaru.
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2015/06/kompot-z-rabarbaru.html