ßßß
Miałam ochotę na zupę krem. Nie mogłam się zdecydować czy zrobić cebulową czy brokułową więc stworzyłam ich połączenie - efekt wyszedł na prawdę pyszny.SKŁADNIKI:3 szkl bulionu1 brokuł lub 1 opakowanie (ok 450g) brokuła mrożonego2 duże cebule2-3 ząbki czosnku1 łyżka soku z cytryny1 łyżka masła1. Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na łyżce masła.2. Bulion zagotować, wrzucić brokuł, a gdy ponownie się zagotuje dodać cebulę i czosnek. Gotować do miękkości warzyw.3. Całość zmiksować. Dodać sok z cytryny i doprawić do smaku (ilość i rodzaj przypraw zależy od tego, jak intensywny był bulion).Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym, a dodatkowo - tak jak u mnie - zupę można posypać uprażonymi ziarnami słonecznika i dyni.