Wykonanie

Sezon na
świeże figi w pełni, spieszę więc z pyszną
sałatką. Kto jeszcze nie próbował świeżych fig niech nie zwleka, są cudowne w smaku, zupełnie inne niż znane nam wszystkim
figi suszone. W tej chwili dostępne w większości sklepów, w bardzo przystępnej cenie. Polecam, dla mnie ten smak jest bajeczny... :-)Dodatkowo można również dodać po pasku
sera pleśniowego typu gorgonzolla, cudownie komponuje się z całością.Składniki na 2 porcje:- 6 świeżych fig- 4 garście
rukoli- 2 kulki
mozzarelli (po 125g każda)- duża garść świeżych listków
bazyliiSos :- 1/2 łyżeczki
musztardy Dijon- 2 łyżki
octu balsamicznego- 8 łyżek
oliwy z oliwek- 1/2 łyżeczki
ksylitolu (lub pudru)Składniki sosu dokładnie wymieszać, konsystencja ma być jednolita.Na talerze wyłożyć ruccolę, z fig odciąć zdrewniałe końcówki, podzielić na kawałki (ja każdą kroiłam na 4 części), ułożyć je na
rukoli.
Mozzarelle odsączyć, podzielić każdą na mniejsze kawałki (u mnie każda na 8 części) i wyłożyć na talerze. Polać przygotowanym sosem i obsypać listkami
bazylii.Do tego lampka
czerwonego wina i mamy pyszna lekką kolację.





Smacznego :-)
