ßßß Cookit - przepis na CIASTECZKA DYNIOWE I ROGALIKI Z POWIDŁAMI CZEKOLADOWYMI

CIASTECZKA DYNIOWE I ROGALIKI Z POWIDŁAMI CZEKOLADOWYMI

nazwa

Wykonanie

Zdrowa i smaczna słodycz dla całej rodzinki. Dla każdego coś co lubi, część rodzinki woli rogaliki, dla nich powstały rogaliki z nadzieniem z powideł czekoladowych, dla mojej małej wielbicielki zdrowych ciasteczek z tego samego ciasta (piekłam z podwójnej porcji) powycinałam różne kształty ciasteczek. Wszyscy byli zadowoleni, a o to przecież chodzi. Dodatkowo frajda bo przemyciłam im dynię, za którą to nie przepadają... Zmodyfikowałam troszkę ubiegłoroczny przepis i wyszły również smaczne, a mniej tłuste. :-)
Składniki ciasta:
- 220g dyni startej na drobnych oczkach (u mnie hokkaido)
- 200g zimnego masła (pokrojonego na kawałki)
- 380g mąki orkiszowej (lub 2 szklanki mąki pszennej)
- 1-2 łyżek ksylitolu (lub cukru)
Dodatkowo:
- powidła czekoladowe
- mielony ksylitol (lub puder) do oprószenia ciasteczek
Wszystkie składniki umieścić w misie i zagnieść kruche ciasto (ja używam do tego hak miksera). Podzielić na 2-3 części, każdą zawinąć w folię spożywczą i kilka minut schłodzić w lodówce.
Wyjmować partiami, układać na oprószonym mąką blacie (ja blat wykładam folią spożywczą i dopiero wtedy oprószam mąką), przykryć kolejnym kawałkiem folii i rozwałkować kształt w zależności od potrzeb:
Dla rogalików: rozwałkowujemy kształt koła, dzielimy na 8 trójkątów, na każdy nakładamy po ok.1 łyżeczce powideł i zawijamy rogaliki, zaczynając od podstawy trójkąta. Uformowane rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wkładamy do nagrzanego do 180*C piekarnika (termoobieg) i pieczemy ok.30 minut, do lekkiego zarumienienia.
Dla ciasteczek: rozwałkowujemy ciasto w kształcie prostokąta (lub inny dowolny kształt) i wykrawamy foremkami różne kształty. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i umieszczamy blaszkę w piekarniku nagrzanym do 180*C (termoobieg) i pieczemy ciacha ok.18-20 minut (do lekkiego zarumienienia. Przestudzone ciacha obficie posypać mielonym ksylitolem lub pudrem. Można również zwiększyć ilość dodawanego do ciasta ksylitolu)
Smacznego :-)
Źródło:http://smaczne-zdrowe.blogspot.com/2014/09/ciasteczka-dyniowe-i-rogaliki-z.html