Wykonanie

Zdrowa i smaczna
słodycz dla całej rodzinki. Dla każdego coś co lubi, część rodzinki woli rogaliki, dla nich powstały rogaliki z nadzieniem z powideł
czekoladowych, dla mojej małej wielbicielki zdrowych
ciasteczek z tego samego ciasta (piekłam z podwójnej porcji) powycinałam różne kształty
ciasteczek. Wszyscy byli zadowoleni, a o to przecież chodzi. Dodatkowo frajda bo przemyciłam im
dynię, za którą to nie przepadają... Zmodyfikowałam troszkę ubiegłoroczny przepis i wyszły również smaczne, a mniej tłuste. :-)Składniki ciasta:- 220g dyni startej na drobnych oczkach (u mnie hokkaido)- 200g zimnego
masła (pokrojonego na kawałki)- 380g
mąki orkiszowej (lub 2 szklanki
mąki pszennej)- 1-2 łyżek
ksylitolu (lub
cukru)Dodatkowo:- powidła
czekoladowe- mielony
ksylitol (lub puder) do oprószenia
ciasteczekWszystkie składniki umieścić w misie i zagnieść kruche ciasto (ja używam do tego hak miksera). Podzielić na 2-3 części, każdą zawinąć w folię spożywczą i kilka minut schłodzić w lodówce.

Wyjmować partiami, układać na oprószonym
mąką blacie (ja blat wykładam folią spożywczą i dopiero wtedy oprószam
mąką), przykryć kolejnym kawałkiem folii i rozwałkować kształt w zależności od potrzeb:Dla rogalików: rozwałkowujemy kształt koła, dzielimy na 8 trójkątów, na każdy nakładamy po ok.1 łyżeczce powideł i zawijamy rogaliki, zaczynając od podstawy trójkąta. Uformowane rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Wkładamy do nagrzanego do 180*C piekarnika (termoobieg) i pieczemy ok.30 minut, do lekkiego zarumienienia.


Dla
ciasteczek: rozwałkowujemy ciasto w kształcie prostokąta (lub inny dowolny kształt) i wykrawamy foremkami różne kształty. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i umieszczamy blaszkę w piekarniku nagrzanym do 180*C (termoobieg) i pieczemy ciacha ok.18-20 minut (do lekkiego zarumienienia. Przestudzone ciacha obficie posypać mielonym
ksylitolem lub pudrem. Można również zwiększyć ilość dodawanego do ciasta
ksylitolu)





Smacznego :-)