Wykonanie
Lato to zdecydowanie czas
owoców, deserów
owocowych, a także pysznych koktajli. Przeważnie bywa u nas
truskawkowy, malinowy lub
jagodowy (
borówki odradzam- ich kolor w gotowym produkcie jest wyjątkowo nieapetyczny, ale pozostałe
owoce jak najbardziej). Moim najnowszym odkryciem, któremu jestem wierna już od jakiegoś czasu jest koktajl
truskawkowo-
porzeczkowy, PYCHOTKA ! Chyba najlepszy z dotychczas przygotowywanych. Bywa u nas prawie codziennie. Zawsze przygotowuję go "tak na oko", do smaku. Dzisiejsza wersja była dokładnie odważana ale są to ilości orientacyjne, smak jaki nam najbardziej odpowiada. Każdy może przygotować z własnych proporcji. Dodatkową zaletą koktajli przygotowywanych bez dodatku zwykłego
cukru jest prócz walorów zdrowotnych oczywiście także dłuższa trwałość takiego produktu. U mnie koktajle z dodatkiem
ksylitolu bywają niekiedy 4-5 dni w lodówce i ciągle smakują jak świeżo przygotowane. Moje tegoroczne koktajle są dodatkowo mega zdrową wersją, a to za sprawą własnego
kefiru, wyprodukowanego przy użyciu
grzybków kefirowych, jeśli tylko macie taką możliwość, zachęcam bardzo gorąco do produkcji własnego, probiotycznego
kefiru, sam bez żadnych dodatków jest również bardzo smaczny... :-)Składniki:- 700g odszypułkowanych
truskawek- 200g odszypułkowanych czerwonych
porzeczek- 130g
ksylitolu (lub dowolnie, do smaku-
porzeczki są bardzo kwaśne)- 1,5l
kefiruUmyte, odszypułkowane
owoce umieścić w misce, garnku, itp. dodać
ksylitol i całość dokładnie zmiksować, używam ręczny blender. Następnie dodać
kefir i zamieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
Porozlewać do szklaneczek lub do dzbanków i przechowywać w lodówce. Najlepiej smakuje mocno schłodzony, ale to oczywiście rzecz gustu. Niemniej bardzo polecam, nie tylko z powodu walorów zdrowotnych ale także
smakowych, jest nie tylko bardzo orzeźwiający ale i baaardzo smaczny. Idealny na upalne, letnie dni.
Smacznego ;-)