Wykonanie

Zawsze byłam wielką fanką
kisielu, nawet tego bez żadnego konkretnego smaku (tylko takie były w czasach mojego dzieciństwa) taki
kisiel ze "ścierki" , jak go teraz nazywam. Moim dzieciom trudno to zrozumieć, teraz wszystko jest na wyciągnięcie ręki. Różne smaki, kolory, może niezbyt to wszystko zdrowe ale smaczne z pewnością. Dla starszych gdy były małe przygotowywałam
kisiel na bazie kompotu
malinowego. Uwielbiały go. Teraz poszłam krok dalej, kompot zamieniłam na
mrożone owoce, duuużą ilość tych
owoców. Wyszło z tego CUDO,
kisiel meeega
owocowy, ogromnie wciągający, wprost przepyszny, to moje małe uzależnienie... ;-)Polecam zdrową porcję witamin. Ostatnio przygotowywałam go nawet z erytrytolem, równie zdrowy jak
ksylitol a nie ma prawie wcale kalorii.
Skrobię kukurydzianą możemy zastąpić
skrobią ziemniaczaną lub użyć ich po połowie. Mnie najbardziej odpowiada smak
kisielu na
skrobi kukurydzianej ale to rzecz gustu. Najważniejsze, że otrzymamy zdrowy i smaczny deser bezglutenowy.Gdy użyjemy bardziej słodkich
owoców wówczas ilość użytego
ksylitolu (
cukru) możemy zmniejszyć, moje
owoce są bardzo kwaśne (więc mniej się nie da) ale za to baaardzo smaczne, to moje ulubione połączenie.Składniki na 4 porcje:- 350g
owoców (u mnie mrożone czarne i
czerwone porzeczki,
maliny i
jeżyny)- 500ml
wody- 3 łyżki
ksylitolu (lub
cukru) lub 4 łyżki erytrytolu- 35-40g
skrobi (nie
mąki) kukurydzianej - meizenaDo garnka wsypujemy
owoce, dodajemy ok.1,5 szklanki zimnej
wody,
ksylitol lub
cukier, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.

W kubeczku z pozostałą
wodą (ok.1/2 szklanki) rozrabiamy
skrobię kukurydzianą dokładnie mieszając. Rozrobiony proszek wlewamy do gotujących się
owoców i mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy całość ok. 1 minuty.Rozlewamy do pucharków. Deser gotowy jest od razu do spożycia. Przepyszny zarówno na ciepło jak i na zimno, na drugi dzień z lodówki smakuje również rewelacyjnie.




Smacznego ;-)