Wykonanie

Bardzo fajne
orzechowe ciasteczka. Osobiście robiłam je już dwukrotnie. Za pierwszym razem użyłam zwykłego
masła orzechowego , za drugim użyłam
masła z Lidl'a z kawałkami
orzechów i były jeszcze lepsze. Orzeszki w nich tak fajnie chrupią. Tak więc bardziej polecam tę drugą opcję. Choć i pierwsza jest również ok. :-) Znalezione tutaj . Wychodzi dość dużo tych
ciastek, coś ok.50 sztuk.Składniki:- 300g
masła orzechowego-400g
mąki orkiszowej 750 ( lub 2,5 szkl.
mąki pszennej)- 1/2 szklanki
cukru trzcinowego- 1 szklanka
ksylitolu ( lub
cukru)- 1/3-1/2 łyżeczki
soli- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 1,5 łyżeczki
sody- 200g
masłaWymieszać razem
mąkę ,
sól,
proszek do pieczenia i
sodę.W drugim naczyniu utrzeć
masło z
cukrami na gładką masę. Dodać
masło orzechowe i dokładnie wymieszać. Następnie dodajemy po jednym
jajku.

Do uzyskanej masy dodajemy suche składniki i mieszamy.Ciasto schładzamy w lodówce ok.30 minut.Po schłodzeniu formujemy z ciasta małe kulki wielkości
orzecha włoskiego i odciskamy na każdym ślad widelcem, Gdyby widelec się kleił ,to oprószyć go
mąką, moje ciasto się nie kleiło.

Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku ok.15 minut do lekkiego zarumienienia(termoobieg). Studzić na kratce.



Smacznego :-)