Wykonanie
Moja rodzina uwielbia
chleby z dużą ilością ziaren. Ten jest nie tylko w 100% orkiszowy, jest także z
mąki pełnoziarnistej, bardzo wilgotny- to za sprawą ziaren. I jak na
chleb pieczony na drożdżach bardzo długo pozostaje świeży. Chlebek baaardzo godny polecenia!W naszym domu zagości jeszcze nieraz. Po pierwsze dlatego ,że bardzo przypomina ten, który piekę na zakwasie, a po drugie dlatego , że na setki upieczonych przeze mnie
chlebów, nigdy nie zdarzyło mi się piec
chleba, który tak błyskawicznie się przygotowuje. Do tego
chleba potrzebujemy miskę, łyżkę i produkty.
Chleb bez wyrabiania... A smak - po prostu cudo ! Po 3 dniach ciągle świeżutki, dłużej nie dotrwał... :-))Składniki:- 4 łyżki
płatków orkiszowych- 1/2 l ciepłej
wody ( nie gorącej)- 2 szkl
mąki orkiszowej pełnoziarnistej- 1 szkl
mąki orkiszowej białej- 25g
drożdży- 1,5 łyżeczki
soli- 2 łyżki
ziaren słonecznika- 2 łyżki ziaren dyni- 2 łyżki
siemienia lnianego+ dodatkowo : ulubione ziarna do posypania ( u mnie
dynia i
mak)
Płatki zalać
wodą , wkruszyć
drożdże i zamieszać. Odstawić na ok. 15 minut, aż
płatki wypłyną na wierzch.
W misce przygotować
mąki, dodać
sól, ziarna , zaczyn z
płatkami i zamieszać łyżką do połączenia składników, nie wyrabiać.Przełożyć do wysmarowanej i wysypanej
mąką lub
otrębami formy. Używając form silikonowych wystarczy je tylko leciutko przesmarować. Dokładnie poprzyduszać łyżką maczaną w wodzie. Wygładzić i posypać ulubionymi ziarnami. Ja posypałam
dynią i
makiem. Wierzch skropić
wodą, wówczas mamy pewność, że ziarna nam nie odpadną. Odstawić na 15 minut.
Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku ( termoobieg) ok.35 minut, następnie zwiększyć temp.do 200*C i dopiekać jeszcze ok.5-10 minut.
Smacznego :-)