Wykonanie

Pyszna, lekka
konfitura bez chemicznych dodatków, także bez
białego cukru. Do jej przygotowania użyłam trochę
cukru trzcinowego i
ksylitolu. Jednak z samego
ksylitolu można ją również przygotować. Z przypraw piernikowych polecam Kotanyi. Jest to chyba jedyna
przyprawa piernikowa bez
cukru, z tego względu jest dla mnie idealna. Uwielbiam połączenie
truskawek z
rabarbarem, a ta nuta piernika, nadaje tu bardzo ciekawy smak. Znalezione tutaj . Z przepisu wychodzi ok.6 słoiczków.Składniki:- 900g odszypułkowanych dojrzałych
truskawek-600g
rabarbaru malinowego-2 łyżki
soku z cytryny-1 szklanka
ksylitolu-0,5 szklanki
cukru trzcinowego-1,5 płaskiej łyżki
przyprawy piernikowejRabarbar i
truskawki umyć i pokroić na mniejsze kawałki.
Owoce wrzucić do garnka, dodać
sok z cytryny,
ksylitol i
cukier trzcinowy. Zagotować. Następnie dodać
przyprawę do piernika i pogotować ok. 45-60 minut, co jakiś czas mieszając. Gotową
konfiturę nałożyć do przygotowanych wcześniej słoiczków, zakręcić i spasteryzować. W tym celu przygotować garnek, taki by zmieścił nasze słoiczki. Wyłożyć dno ściereczką i wlać
wody tyle, by sięgała do połowy wysokości słoików. Doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze ok. 10-15 minut. Po tym czasie słoiczki wyjąć, jeszcze raz dokręcić i odwrócić do góry dnem, na ok. 5-10 minut. Następnie postawić je normalnie i odstawić do wystudzenia. Mamy gotową, pyszną
konfiturę.

Smacznego!:)