Wykonanie
Miałam mały przestój związany z
brakiem netu ale już jestem :) Znów pieczyste u mnie na blogu. Tym razem pachnące aromatycznymi korzeniami, troszkę na słodko z jabłuszkami. Polecam spróbować nawet jak nie lubicie
mięs na słodko (jak ja) bo naprawdę smak wart jest zapamiętania.- 1,3 kg
schabu wieprzowego bez kości- 2
jabłka kwaskowate, średniej wielkości- 2 łyżki
sosu worchester ( do kupienia w necie)- 2 łyżki
oliwy- 3 duże gwiazdki
anyżu- 1 łyżka
cynamonu- ew. trochę
soli i
pieprzu-
sok z cytrynySchab myjemy , osuszamy.
Jabłka myjemy ( nie obieramy) i wydrążamy gniazda nasienne.
Anyż rozdrabniamy w moździerzu. Nacieramy
schab oliwą,
sosem worchester, polewamy
sokiem z cytryny i nacieramy
anyżem. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na kilka godzin ( najlepiej na całą noc) do lodówki. Po tym czasie kroimy
mięso jak na plastry ale nie do końca. Musimy stworzyć głebokie nacięcia.
Jabłka kroimy w plastry - nie za cienkie ani za grube. Wkładamy
jabłka w miejsca nacięć. Zawiązujemy
mięso sznurkiem posypujemy
cynamonem i obsmażamy na bardzo gorącym tłuszczu z każdej strony.Te
jabłka , które nam pozostały po nadzianiu
mięsa układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Na nie układamy obsmażone
mięso . Całość przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w temp. 180C ( piekarnik góra doł) godzinę i 15 min. po czym zdejmujemy folię i dopiekamy jeszcze skórkę.




Przepis dodaję do akcji :